Tank in Wiemesmeer

Print
l enkele dagen worden we overstelpt met nieuws over de tank die deze week in Wiemeseer opgericht werd. Spijtig maar tot dusver klopt de berichtgeving niet. Het gaat hier namelijk om een M41 - bijgenaamd - Walker Bulldog - tank. The Cleveland Tank Plant kreeg in 1951 de opdracht een deel van deze makkelijk manuvreerbare tanks te bouwen. De Amerikanen hebben de M41 zelf nooit "in combat" gebruikt maar gaven in de jaren '60 een aantal exemplaren aan Zuid-Vietman. Vandaag wordt de Walker- Bulldog nog in 8 landen gebruikt. Het regiment 2de Jagers te Paard (destijds gekazerneerd in Lüdenscheid) gebruikte de M 41's tot in de jaren '70.
De tijdens de 2de wereldoorlog meest gebruikte tank was de M4 Shermantank waarvan er meer dan 70.000 exemplaren gebouwd werden (en dat in verschillende variaties). In Mopertingen werd op 28 september 2003 een oude Shermantank van het Belgische Leger als monument onthuld, het gaat hierom een M4A4 Firefly die omgebouwd werd tot een M4A4 met 76 mm kanon. Verder staan er in Limburg Shermanstanks in Leopoldsburg en in Hechtel. De Shermantank werd opgevolgd door de M 24 (Chaffee) en het is pas op 7 maart 1945, aan de brug van Remagen in Duitsland, dat de M26, de Pershingtank, geintroduceerd werd. De respectievelijke Patton 1 (M47) en Patton 2 (M48) tanks werden net als de M 41 pas in de jaren '50 gebouwd.

M.a.w. de tank opgericht in Wiemesmeer heeft "geen enkele band" met de 2de Wereldoorlog. Er staan twee identieke exemplaren aan de ingang van het Fort van Eben-Emael ; De Pattondrivers in Ulbeek zijn in het bezit van een exemplaar ; er staat er verder één aan de ingang van het Fort van Embourg en uiteraard is er ook één te bezichtigen op de binnenkoer van het Legermuseum in Brussel.

Meer over tanks in de Benelux en Frankrijk kunnen Jullie per 18 juli 2004 op onze vernieuwde website vinden, alsook informatie over andere oorlogsmonumenten ; want, War Relics Archives catalogeerde, lokaliseerde en fotografeerde sinds 1988 meer dan 6.000 oorlogsmonumenten :