Songfestival

Zij ze achter die 50 (-ste editie ) misschien toevallig geen nul vergeten?

Rob Berkmans - Achel

Het songfestival ( nu ja, song ..) overleeft zichzelf nu immers al een eeuwigheid en het volstaat eigenlijk enkel de samenvatting na het laatste optreden uit te zenden zodat we straks tenminste nog weten welke jurk of outfit onze afvaardiging nu in feite droeg. Voor de rest is er ook dit jaar geen enkel deuntje dat blijft hangen tot aan de stemming. En als er überhaubt al iets blijft hangen is het de steeds ordinairder ogende vastgeplakte lingerie van de kandidates ( goddank .!) want daarmee scoren ze nog eerder vermoed ik dan met de volumes die ze hoofdzakelijk produceren.

Verder heb ik me enkel nog maar eens geeërgerd aan de inteelt-kultuur die in ons Vlaamse showbizzwereldje nog maar eens boven kwam drijven. Het zijn immers steevast dezelfde gezichten die je hier met veel pretentie in het artiestenwereldje ziet circuleren. Neem nu zo'n Eurosong-preselectie waar vaste waarden als Betty-boop ,breedsmoelkikker Sergio en dies meer met veel ellenbogenwerk al lang hebben bepaald wie uit de boot valt. Met het gevolg dat we steevast ergens halfweg of onderaan blijven bungelen. En dat is jammer want kultuur zou normaal gezien een van onze eerste exportprodukten kunnen zijn . Ware het niet dat wat echt talent heeft hier meestal nooit aan bod komt omwille van hogervermelde oorzaak. Iets wat in Wallonië blijkbaar anders ligt. Daar scoren de kandidaten meestal ook veel beter. Denk maar aan Urban Tread vorig jaar, een Jean Vallée destijds, Jaques Zeghers, Melanie Kohl, Stella, en uiteraard Sandra Kim.

Wie een en ander overigens eens wil natrekken vindt een leuke vergelijkende lijst van Vlaamstalige en Franstalige kandidaten van het allereerste festival af op www.concours-eurovision.be/gaebelgique/bdd/belgique.htm.