Irak

Dezelfde mensen die eerst zelf met vervalst 'bewijsmateriaal' zaten te zwaaien voor de ogen van de wereld en de VN , waarbij zelfs een stuk aluminiumpijp- mogelijk gejat uit een lokale loodgieterswinkel – kon doorgaan voor een onderdeel van een kernreaktor, het maakte allemaal niet uit, - cfr de aaneengeplakte scriptie van een universiteitsstudent, komen nu met de vraag of de foto's van mishandelde Irakezen wel autentiek zijn.. En dit terwijl zelfs het Rode Kruis,totaal tegen zijn eigen erecode in, al lang de toestanden ter plaatse bevestigd heeft. Sterker nog, een deel van de in de komende weken nog te verwachten materiaal is onder meer via hun bemiddeling het land uitgeraakt

Rob Berkmans - Achel

of geleverd. Hetgeen er op zich al op wijst dat de toestand totaal de spuigaten uitloopt.

De gruwelijkste foto tot hiertoe zag ik overigens gisteren bij de BBC. Een spiernaakte, doodsbange Irakees staat tegen een (gevangenis?)muur gedrukte, omringd door een viertal 'bewakers' met een stel bloedhonden in aanvalsstelling. Honden die volgens de komentaarstem even later ook effektief op de man zijn losgelaten.Wel, de nazi's fotografeerden indertijd met evenveel gretigheid hun eigen wandaden, omdat ze zich totaal onaantastbaar waanden en dergelijke foto's werden als het ware gekoesterd als een soort fetichen.Ik vermoed dat zoiets hier ook een rol speelt. Er zijn trouwens bronnen die bij de felle gevechten rond Najaf en Faloujah spreken van het gebruik van napalm en clusterbommen tegen burgers waarbij tal van vrouwen en kinderen leven geroosterd zijn of aan flarden gereten. Irak geen tweede Vietnam? Komaan, Mr Bush ..

Omwille van dit soort oorlogsmisdaden op zich al moet overigens de bezetting van Irak natuurlijk zo lang mogelijk blijven duren. Want de oorlog heeft hier al lang zijn eigen logica ontwikkeld. Zo van : missschien zijn we hier inderdaad totaal onterecht en zijn we in een uitzichtloos moeras versukkeld , maar laat de bezetting dan tenminste lang genoeg duren tot de wereld straks uit verveling gaat geeuwen bij het zoveelste onheilsbericht uit de regio. Ik zeg, Napoleon wist het al : wacht met de waarheid net zo lang tot de wereld er niet meer om vraagt.En dan hebben we het nog niet eens gehad over de foto's uit Iraakse en Afghaanse ziekenhuizen van onvoorstelbare misvormingen bij pasgeborenen ten gevolge van het gebruik van 'depleted uranium ' of meisjes die bij het begin van de puberteit, ten gevolge van een kombinatie van ondervoeding en blootstelling aan radioaktieve rotzooi borstkanker ontwikkelen.

Als deze oorlog al ooit zou gewonnen worden, hebben we de vrede al bij voorbaat verloren ..