Heusden-Zolder blijft scoren

1 mei 2004. The new Europe is born. Tijdens dit weekend behaalde Heusden-Zolder 2 grote overwinningen. Proficiat met de overwinning tegen Bergen. Maar ook in de politiek-cuturele wereld kan Heusden-Zolder bogen op een mooie prestatie.

Luc Schoofs - Zolder

Terwijl op vele plaatsen in Europa de nieuwe structuur met heel wat tumult gepaard ging, werd in

Heusden-Zolder de "Osteria dei Cavalieiri" boven de doopvont gehouden. Dit prachtige initiatief, waarin de dynamische Conchetta Braile, een Zolderse Italiaanse , een grote rol speelt, werd ook door ons gemeentebestuur krachtdadig ondersteund. Wie aanwezig was in galerie de Mijlpaal, was getuige van een gemeende handdruk tussen "Lombardië en Limburg". Toch een Europa van regio's ? Ik hoop van wel. En voor mij mag de komende maanden een soortgelijk initiatief van Turkse of Marokkaanse aard op touw gezet worden. Wanneer we hierin wat belastingsgelden pompen, dan is dat goed besteed. Maar jullie kennen mijn leuze: geen bijkomende belastingen, maar het geld halen daar waar het verspild wordt: bij de nationale overheid.

Heusden-Zolder heeft hierbij dus een lovenswaardige stap gezet op een datum die uiteraard de

geschiedenisboeken ingaat. Terwijl Bart Somers en Patricia Ceyssens nog aan hun cursus bij Richard Florida prullen, legde burgemeester Tony Beerten een schitterend mondeling examen af.

Want hierover gaat het eigenlijk in dit wereldwijd gevoerde debat rond creativiteit: de vaardigheden van alle burgers inzetten, de kunst en ambachtstechnieken die eigenlijk besloten liggen in de genen van het menselijk wezen, optimaal tot hun recht laten komen. M.a. w. het kan wel eens zijn dat we na de stopzetting van onze mijnindustrie, weldra ook zullen geconfronteerd worden met de totale stopzetting van Ford Genk. Vergeet niet, mensen, dat de meest groeiende industriele tak wel "toerisme" is. En wat velen niet kunnen bevatten, maar toch 100 % realistisch is: een streek als Limburg heeft het menselijk kapitaal, zoals Heusden-Zolder nu bewijst, om weer eens een positieve plek op de aardbol te worden. Maar de aanzet zal vooral van "personen" moeten komen die samen aan tafel gaan zitten om te "creëren", eenieder met zijn capaciteiten.

Ik spreek geen idealistentaal, ik ben deze ontwikkelingen al 5 jaren aan het bestuderen, en vertel eigenlijk hetzelfde als de Europese "NIET-POLITIEKGEBONDEN" denkgroepen zoals CNE, Von Mises,Stockholm network e.a. Uit goede bron weet ik dat Brussel Limburg de dieperik in wil, maar het zal hun niet lukken. En daarom moeten we afscheuren van de versleten structuur Belgie. Ik

denk zelfs dat het koningshuis zelf zich al wat klaarstoomt om mee die richting in te stappen. Want een nieuwe republikeinse structuur hoeft niet persé synoniem te zijn voor "verbannen".

We leven in nieuwe tijden, alles is mogelijk, en zoals vandaag reeds blijkt kunnen we spreken van de adelijke ambassadeurs van de Belgische autonome regio's. Maar vandaag , nogmaals, haalt

Heusden-Zolder de slag thuis als "ambassadeurs" van de regio. Nu nog verder de dynamiek uitbouwen en week in week uit evalueren hoe dit soort initiatieven de longen zijn van de economie van de 21 ste eeuw.