Scheiding der machten

Gisteren gaf onze burgemeester op TVL te kennen dat hij niet betrokken werd bij en niet op de hoogte was van het onderzoek in de Hoeverweg. Dit was en is niet nodig.

Fabian Spreeuwers - Opglabbeek

Het parket en de procureur kunnen zelfstandig, dus zonder tussenkomst vanwege de burgemeester of zonder deze in te lichten of te betrekken, gerechtelijke onderzoeksdaden stellen. Dit is de opdracht én taak van het gerecht. Dit is de scheiding der machten. En in een rechtstaat is dat normaal. Een burgemeester zou dit toch moeten weten ... Hopelijk weet onze burgemeester meer over het besturen van onze gemeente.

Wel is het zo dat de zonechef van de lokale politie de betrokken burgemeester kan informeren over onderzoeksdaden die plaatsvinden. Dit kan zeker gewenst zijn om maatregelen te treffen indien - zoals nu het geval is - zo'n onderzoek veel kijkers en voorbijgangers aantrekt en bijgevolg gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt.

Rekening houdend met de (nationale) persaandacht de voorbije week zal dit zeker gebeurd zijn. Gelukkig moet tegenwoordig niet elk feit dat zich afspeelt in een gemeente via de ogen van de betreffende burgemeester gaan of diens controle passeren. Een burgemeester moet kunnen vertrouwen op en vertrouwen hebben in zijn diensten.