C'est fini

De Gucht wil geen overlopers meer bij de VLD," C'est fini." Zo geeft hij zijn ziel bloot in het tijdschrift "Dag Allemaal". Het is amen en uit. Hij heeft er zijn bekomst van.

Michel Cremers - Zonhoven

Zijn verruimingsdrang was niet te stuiten. Hij heeft in alle partijen wat "goudvissen" weten aan de haak te slaan. Een nefast neveneffect van zijn verruimingsverstarring is dat de ruimte te klein werd.

De laatste vijver waar hij nog in viste was de CD&V-vijver, die vangsten zijn hem zeer slecht bekomen. Vergeet niet dat de jongste lijstvorming bij de VLD aardig wat voeten in de aarde heeft gehad. En jawel, CD&V'er Johan Van Hecke ligt hem nog bijzonder zwaar op de maag.

Zijn partij is ei zo na geëxplodeerd.

Hoe vaak heb ik aan mijn echtgenote gezegd :"Laat die doen. Die haalt niet één maar vele paarden van Troje binnen. Die krijgt die verruiming vroeg of laat als een boemerang in zijn gezicht."

Maar volgens mij was zijn drang om de grootste partij te worden, en aan de vleespotten te zitten, sterker dan de persoon De Gucht zelve.

Eigenlijk is het kras dat hij durft toe te geven dat heel dat "gedoe" onethisch was.

Hij zal niet meer toelaten, en hij zegt het zeer plastisch, dat anderen zich nog in zijn partij komen "nestelen".

Volgens datzelfde interview en HBvL is het volgens Karel :" Trendy om voor het Vlaams Blok te stemmen." En dat maakt de zo al koele De Gucht, koud.

Maar vandaag is er goed nieuws voor De Gucht. De vermaledijde partij is eindelijk 'gepakt'.

Ze hebben wel wat tijd nodig gehad om iemand te vinden die het wilde doen, maar uiteindelijk is het ze toch gelukt.

Luc Van der Kelen zegt het in zijn editoriaal, "Kroniek van een verwachte veroordeling", zo :

"Wat de politieke tegenstanders van de extreem-rechtse partij niet in het stemhokje hebben gekund, is ze na vier jaar gelukt voor de rechtbank. Want laten we niet naïef zijn. De uitslag was onzeker, maar de strategie was politiek geïnspireerd.", einde citaat.

Toen het Hof van Cassatie besliste (18.11.03.) dat HET PROCES moest overgedaan worden, was Kareltje er als de kippen bij om de rechters in beroep een stille wenk te geven over de timing van het spektakel. Wat hoor ik u inbrengen ? Scheiding der machten. Daar weet ik toevallig alles van.

Dat is de grootste dijenkletser die ik ooit in dit land meemaakte, nietwaar "ex-cellentie" L. Van Den Bossche, niet toevallig socialist en logebroeder.

Maar of het van Karel een slimme zet was te suggereren dat HET PROCES nog vòòr de verkiezingen moest gepasseerd zijn, kan enkel de toekomst uitwijzen. We kunnen ons misschien wel verwachten aan een Pim Fortuyn-effect. Met dit groot verschil dat de partij van Fortuyn een bijeenraapsel was van politieke analfabeten. Bij het Blok gaat het om "doorwinterde" politici. Een partij met een stevige structuur. Dat schilt een slok op een borrel.

Voor de kiezer zal het zeker nog niet fini zijn. Dus, wait and see.