Boete voor Microsoft

Stel je voor:

Rob Berkmans - Achel

Je laat een huis bouwen, formule sleutel op de deur, neemt er in alle vertrouwen in de aannemer je intrek in , om na een tijdje tot de ontdekking te komen dat buiten je weten om een meute van ongeveer vierhonderd onbekenden regelmatig tijdens je afwezigheid je hele stulpje doorsnuffelt . Die ongenode gasten blijken allemaal immers buiten je medeweten om over een kopie van de sleutel van je achterdeur te beschikken. Wel dat is precies wat Microsoft met zijn laatste besturingssysteem (XP) heeft gedaan. Door het inbouwen van bepaalde ‘spyware ‘ als bijvoorbeeld het bestand ‘Alexa’ en het niet voorzien van een deftige firewall, laat staan anti-virus software krijgen ongeveer vierhonderd andere softwarefabrikanten probleemloos toegang tot je bestanden. (Waarvoor Microsoft zich uiteraard rijkelijk laat vergoeden ) Vandaar uiteraard het hardnekkig vasthouden aan die monopoliepositie in verband met de Internet Explorer enz.. Gelukkig kan je als gebruiker hiertegen je voorzieningen treffen. Programma’s als XP-antispy , het gratis ( evenals het vorige trouwens ) te downloaden Antivir Personal, een browser als Copernic ( evenals in gratis versie beschikbaar ) en een nog maar eens gratis firewall als die van Zonelabs maken dat je al heel wat veiliger het internet opgaat. Maar je moet achter die dingen wel zelf aan gaan want Microsoft zelf heeft hier zogenaamd geen oplossing voor ( tenzij betaald advies ) en laat de gebruiker verder gewoonweg in de kou staan.

Erger nog, als ze de laatste tijd al eens een update uitbrengen doen ze meer dan eens je systeem crashen en verder blijkt de bescherming tegen virussen nog steeds meer gaten te vertonen dan het geheugen van Bill Gates zelf. Microsoft interesseert zich overigens totaal niet voor de gebruiksvriendelijkheid van zijn produkt. Integendeel ; met zijn volgende 64-bit versies en de voor eind 2006 (!) aangekondigde Longhorn zullen zowat alle bestaande computers naar de schroothoop kunnen want welke computer herkent op dit ogenblik een ram-geheugen van ca 1.5 tot 2 Giga zoals in de technische fiches van hogervermelde systemen staat te lezen?

De meesten houden het op dit ogenblik voor bekeken boven de 700 MB. ( Wat de gewone gebruiker betreft tenminste )

Bill Gates kreeg overigens al de nodige kritiek over zich heen in verband met zijn verdere plannen. Maaar het lakonieke antwoord luidt voorlopig : “ For me it will do “. De gebruiker is gewaarschuwd. En wat de torenhoge boete betreft die het bedrijf hier aangesmeerd krijgt , wel ,tegen de tijd dat het beroep hiertegen is afgehandeld zet uncle Bill beslist weer eens iedereen voor het blok met zijn ‘revolutionaire ‘ besturingssystemen die er zitten aan te komen.Ik begrijp best dat zijn vroegere studievriend Steve Jobs, nu eigenaar van Apple, het destijds samen met Gates opgerichte bedrijf Microsoft met knallende deuren de rug heeft toegekeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer