Vlaamse varkensteelt in Rwanda

Print

Vlaamse varkensteelt in Rwanda

Genk -

Boeren op de heuvels.

Bijna 40 jaar werkt Jules Wieme (Broeder Cyriel van de Broeders in Bokrijk) aan de opleiding van jonge boeren in Byumba (Rwanda). In deze streek, niet ver van de evenaar, op bijna 2000 meter hoogte zijn de mensen arm, maar het lijkt er altijd lente en de grond is heel vruchtbaar.

Het probleem is dat het hele gebied, dat niet voor niets “Mille Collines” genoemd wordt, vol heuvels ligt waar de regen telkens opnieuw de vruchtbare aarde van afspoelt zodat er geen goede oogsten mogelijk zijn.

40 jaar geleden is broeder Cyriel op een terrein van ongeveer 50 ha. begonnen met het aanleggen van terrassen, waardoor het water op de heuvels gehouden wordt en de teelaarde niet meer afspoelt. Daardoor kon het centrum Kisaro, want zo heet de heuvel die bewerkt wordt, tot twee oogsten per jaar halen, eerst van sorgho, later ook van tarwe en aardappelen, wat een succesnummer werd. Er werden ook enkele kleine ateliers opgericht: een schrijnwerkerij, een lasatelier, een slagerij,... De methode van terrassen aanleggen is intussen in de wijde omgeving overgenomen en zover het oog reikt, ziet men nu terrassen waarop geboerd wordt, zodat de honger in het gebied grotendeels gestild werd.

Steun van de provincie Limburg

Vleesvoorziening bleef echter een probleem want de runderen waren erg mager. Daarom werd overgeschakeld op varkenskweek in een kruising van Belgisch Landras en Piétrain. Dat lukte bijzonder goed. Er werden zowel in het centrum als bij de boeren in de buurt varkens uitgezet die daarna in het centrum werden geslacht en verwerkt. Zo zorgen de mensen ter plaatse niet alleen voor eigen vlees maar kunnen ze ook leveren aan de hotels in de 90 km verder gelegen hoofdstad Kigali.

Om deze varkenskweek echt succesvol te maken, moet men echter nieuwe stallen bouwen, kunstmatige inseminatie toepassen om inteelt te vermijden en mensen opleiden om deze technieken toe te passen. De provincie Limburg gaf een belangrijke ondersteuning van 8.000 euro voor de eerste fase van dit project. Intussen zijn de eerste nieuwe varkensstallen gebouwd en is ook de ruwbouw van het labo voor kunstmatige inseminatie in uitvoering.

Melanie Mukaniamibwa, een jonge landbouwdeskundige die verbonden is aan het centrum deed vorig jaar een aantal stages in Belgische bedrijven en promoveerde recent tot licentiaat in de Landelijke Ontwikkeling aan de Polytechnische Hogeschool van Byumba met een proefschrift over kunstmatige inseminatie bij varkens.

De volledige uitbouw van dit nieuwe initiatief neemt drie jaar in beslag. Daarna overweegt men om met de varkensmest ook een biogasinstallatie uit te bouwen om energie te maken.

Rwandadag

Elk jaar organiseert het Comité Byumba-Kisaro een Rwandadag, waar je een stukje vlaai, een lekkere wafel of een boekweitkoek kan gaan eten en waar de laatste informatie over het project te zien is. Dit jaar gaat deze Rwandadag door op zondag 23 oktober vanaf ’s middags in zaal De Schalm, Landwaartslaan 99 in Boxbergheide-Genk. Broeder Cyriel, die op 19 oktober opnieuw naar Rwanda vertrekt, zal persoonlijk aanwezig zijn.

Meer info: www.harras.be/kisaro.

De foto’s:
1 en 2. De geterrasseerde heuvels.
3. De promotie van Mélanie Mukaniamibwa.
4. Het terrein dat klaargemaakt is voor de nieuwe stallen.
5. De ruwbouw van het labo.
6. De varkens voelen er zich goed.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio