De sperwer

De sperwer en samen met hem vele , zo niet alle soorten roofvogels, wordt nog steeds bedreigd door de jacht, het verkeer, industrialisering en de landbouw.

W. Reniers

Hun jachtgebied wordt bedreigd, velen worden vergiftigd, neergeschoten, nesten leeggehaald of doodgereden.

De kwestie met uw duif betreft volgens mij dan ook een kunstmatig probleem: roofdieren kennen nu eenmaal niet het verschil tussen een prijsduif en een wilde duif, voor hen telt slechts één ding 'overleven'.

Als u het heeft over de mishandeling van uw geliefde dier door deze rover, vraag ik mij af hoe het zit met de uitoefening van uw sport.

Duiven worden uren, soms dagenlang vastgehouden, honderden kilometers van huis, weg van hun kroost, dicht opeengepakt om vervolgens aan een vlucht te beginnen waar er steeds meer duiven sneuvelen door uitputting.

Mocht u de tijd willen nemen om dit prachtige dier rustig te bestuderen, dan zou u versteld staan van zijn snelheid, zijn gratie, zijn uithoudingsvermogen. Dezelfde dingen die volgens mij ook de kenmerken zijn van een goede wedstrijdduif.

En als laatste denk ik dat ik kan zeggen dat ongeacht de soort, de grootte of verspreiding van het dier, de natuuropvangcentra en vogelbescherming in Limburg elk van hen behandelen met dezelfde waardigheid en respect.

Laat ons dus niet vechten om zo een prachtig dier, maar er van genieten en proberen hem een kans te geven in deze maatschappij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer