Nihoul

Print
Maandag 1 maart 2004, 19:35, Ned 3, vond een pennelgesprek plaats over het proces Dutroux, in het programma B & W . Naast de moderator Paul Witteman, zaten drieBelgische gasten rond de tafel:

- journalist Guy van Gestel
- psychoterapeute Carine Hutsebout
- oud-senatot Frans Lozie, destijds lid van de onderzoekscommissie Dutroux.

Frans Lozie zei op een gegeven moment letterlijk dit: "In de parlementaire onderzoekscommissie, wat voor mij biezonder verdacht is, is zolang wij op Dutroux bezig waren en probeerden te zien wat er daar verkeerd gebeurt, dan mochten wij vrij uit gaan. Alle onderzoeksdaden die wij deden die naderden in de buurt van Nihoul, vanaf dan kwamen er problemen. Problemen om te onderzoeken, problemen om aan resultaten te geraken, en problemen voor de mensen die er wilden op verder gaan."

Onder andere de arm van Nihoul, waarvan hij zelf heeft gezegd dat hij zolang is als de Donau, zorgde voor twee kampen: de believers en de non-believers. Wat er ook van zij, mocht er bij de affaire Dutroux sprake zijn van bescherming, dan moeten we niet verbaast zijn dat de waarheid nauwelijks of niet aan het ligt komt. Een beschermeling die spreekt verliest zijn beschermend schild, toch?