Miss Limburg

Miss Cliché (column)

Op zaterdag 24 september werd Julie Ghoos tot Miss Limburg gekroond. De verkiezing in de Hasseltse Grenslandhallen leek wel een danswedstrijd. Bij een missverkiezing denken de meeste mensen aan een bikinidefilé waarbij een blondine met tandpastasmile uiteindelijk het kroontje mag dragen.

StampMedia jongerenmedia-agentschap

Maar deze show bestond voornamelijk uit dansoptredens. Telkens droegen de kandidates een andere outfit. Enkel een korte vraag van de jury en de persoonlijke act van de zeven finalistes – jawel, meestal een dansje – zorgden voor wat afwisseling.

Met Anthony Kumpen in de jury, bekend van ‘Sterren op de dansvloer’, kreeg de verkiezing allures van een danswedstrijd.

Duitse vlag

Grappig werd het toen een finaliste in koerstenue met de Belgische tricolore haar act deed. Het scherm in de achtergrond projecteerde namelijk per ongeluk de Duitse vlag.

De vragenronde

De jury schotelde elke finaliste een korte vraag voor. Makkelijkste vraag: “Welke straf verdient Ronald Janssen?” Moeilijkste vraag: “Wat zou je veranderen als je premier van België was?” Maar er was ook plaats voor creativiteit: “Wat zou je doen als Limburgse man?” Waarop de finaliste antwoordde: “Shoppen in Hasselt.”Het grappigste antwoord kwam van de viptafel na de vraag: “Wat zou je doen met Stan van Samang (die aanwezig was voor een optreden): naar huis gaan of voor de overwinning gaan in deze verkiezing?” “Als ik win, zal Stan vanzelf wel met mij meegaan.”

Waar is dat feestje? Bij de vips!

“Wil je nog wat champagne?”“Nee, mijn glas is vol.”“Dat kan voller!”“Allez dan.”

Voor de vips kon de pret niet op. Gratis champagne, je zou je voor minder amuseren. Tijdens de muzikale act vlak voor de bekendmaking zat de sfeer er goed in. Enkele senioren beleefden hun tweede jeugd. Je zou bijna vergeten dat er nog een afterparty moest komen, laat staan dat de avond een missverkiezing was.

Verrekijker

Het programma liep maar liefst een uur uit. Tijdens de talrijke onderbrekingen toonde de organisatie de Miss Limburgfilmpjes die iedereen de voorbije maanden op TV Limburg kon zien. Zo exclusief was de show, ahum. De winnares was - je raadt het nooit - aangenaam verrast en ze had haar overwinning ‘totaal niet verwacht’.

Kortom: de 25 euro voor een plaats in de tribune bood geen waar voor je geld. Een match van de Rode Duivels voor dezelfde prijs heeft een hogere amusementswaarde. Bovendien stond de tribune vrij ver van het podium. Je moest al een verrekijker gebruiken om de kandidates goed te kunnen zien.

Cliché

Soms stellen kandidates zichzelf voor alsof ze de vooroordelen over missverkiezingen willen doorbreken. De show en de filmpjes over hun activiteiten bleken echter één groot cliché. Volgend jaar beter?

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto: Pauline Poelmans