België-Nederland

De sp.a wil bussen naar Nederland inleggen om ons te laten zien wat er hier na 13 juni kan/zal gebeuren als de sp.a niet meer in de volgende regering zit. De pvda (Partij van de Arbeid), de Nederlandse zusterpartij van sp.a, zit nu bijna twee jaar in de oppositie. De pvda heeft de laatste 55 jaar hetzelfde parcours afgelegd als de sp.a hier: altijd in de regering met het cda, de Nederlandse zusterpartij van cvp/cd&v, en acht jaar (tot 2002) met de liberale vvd, de Nederlandse tegenhanger van de vld. Deze acht jaar paars zijn voor beide regeringspartijen geëindigd met een grote verkiezingsnederlaag. Onder paars werd Nederland wereldkampioen gidsland en nog wereldberoemder door zijn poldermodel: altijd overleggen en alles haarfijn uitleggen of veel kakelen en weinig eieren leggen. Nederland leefde onder paars boven zijn stand en er moest bezuinigd worden. Dit zinde de pvda natuurlijk niet zodat het cda, vvd en d66 (een partij van zes linkse liberalen) nu sinds een jaar regeren, (na een korte regeerperiode van een jaar met het lpf, lijst Pim Fortuyn, en nieuwe verkiezingen).

Albert Aerden - Zutendaal

Nederland heeft nu, ondanks geplande bezuinigingen, een begrotingstekort dat zelfs hoger ligt dan dat van Duitsland en Frankrijk! Hier zijn maar twee linkse partijen: de sp.a en groen!, maar in Nederland zijn er drie linkse partijen: de pvda, groenlinks en sp die echter geen links front willen vormen. De twee linkse concurrenten van de pvda zijn nog linkser en radicaler. Omwille van de bezuinigingen durfde de pvda van Wouter Bos niet regeren met het cda en d66. Om dezelfde reden durfden evenmin dezelfde drie linkse partijen in de boot stappen met de vvd en d66. De pvda doet het nu door de bezuinigingen zeer goed in de peilingen ten nadele van de regeringspartijen.

Waarom naar Nederland gaan als hier genoeg Nederlanders komen of verblijven die ons kunnen vertellen over de toestand in hun land? Daar we dezelfde taal spreken, kunnen we op tv en radio het wel en wee van onze noorderburen volgen. We kunnen naar drie Nederlandse tv-stations kijken met zeer veel, vooral linkse praatprogramma's over politiek en samenleving. We weten toch dat hier alles beter is, want waarom komen er zoveel Nederlanders bij ons wonen, studeren, eten, drinken en zich laten opereren, de crimineel uithangen, enz.?