Politiehervorming

Procureur Marc Rubens neemt zijn wensen voor werkelijkheid. Waar hij stelt dat de criminaliteit gedaald is heeft hij gelijk, gedeeltelijk gelijk tenminste. Want om tot die stelling te komen baseert hij zich op de politiecijfers. Maar ondertussen zal wel haast iedereen vernomen hebben dat die cijfers, om het zacht uit te drukken onjuist zijn.

Pierre Wienen - Houthalen-Helchteren

Voor veel oproepen komt de politie niet eens meer opdagen. Vaak wordt de burger aangeraden geen klacht in te dienen, veel slachtoffers doen niet eens meer de moeite om naar het bureau te gaan, soms is er niemand aanwezig om de benadeelden op te vangen. Bepaalde feiten worden afgedaan als kleine criminaliteit en niet meer geregistreerd.

Wat gezegd, om één voorbeeld te geven, van iemand bij wie op enkele maanden tijd twee fietsen gestolen worden en die geen gehoor vindt omwille van zogezegd “kleine criminaliteit”. Die brave mens kan toch maar ergens proberen € 1000 op te hoesten om zijn fietsen te vervangen.

Tot slot, graag toegegeven, er is een lichte daling van de misdaad. Maar om samen met procureur Rubens te zeggen dat we in de beste van alle werelden leven en dat er geen problemen zijn in de vernieuwde korpsen, daarvoor kennen we de dagelijkse gang van zaken veel te goed.