Kardinaal Joos

Joos zal het geweten hebben.

Michel Cremers - Zonhoven

----------------------------

Mijn lezersbrief van 20.01.04. over de hoofddoeken, waar ik als afsluiting een zeventigjarige citeerde : " Vrije meningsuiting bestaat in Vlaanderen niet meer", repliceerde ik met :" Of toch, alleen voor politiek correct onverdraagzamen.

Een dag later werd mijn voorspelling al bewaarheid. Want, de nu wereldbekende Joos kreeg van de voorzitter van de jongerenafdeling van de sp.a, Animo, voor zijn door velen beaamde uitspraken, pardoes een klacht aan zijn broek bij het overbekende Centrum.

Animo, de propagandisten van de islam, die altijd op vinkenslag liggen, om alles wat christelijk is te verdoemen, liepen nog onlangs het vuur uit hun sloffen om een "ontdopingsactie" in de kijker te plaatsen.

Zij zijn progressief en dus leuren zij met condooms aan scholen.

Zij moeten overigens toch ook beseffen dat niet alle ouders er mee zijn opgezet dat hun opgroeiende kinderen met een bepaalde vorm van holibi-voorlichting worden achtervolgt. Waarbij zij vaak de indruk wekken dat holibi-relaties gelijk zijn aan man-vrouwrelaties of gezinnen. Alsof alles zomaar uitwisselbaar is en dat het er niet toe doet.

Maar ja, socialisten hebben het al altijd moeilijk gehad met de kerk. En zeker met de scheiding van kerk en staat.

Vorige maand nog, december 2003, lag de paus - primaat van de kerk - nog hevig onder vuur van Steve Stevaert - primaat van het land- , vanwege de kritiek van de paus over bepaalde politieke besluitvorming, wetgeving in ons land.

Walter Pauli, adjunct-hoofdredacteur van De Morgen (onverdachte bron) vond het echt nodig Stevaert te gispen omtrent zijn opmerkingen over de paus. Pauli zegt letterlijk :" Al beseft Stevaert het misschien zelf niet, het is een overtreding van de scheiding tussen kerk en staat. Vanwege Stevaert, welteverstaan.", einde citaat.

Pauli zegt bovendien :" Bij politici bestaat een groeiende tendens om godsdienstige leiders te vragen hun mond te houden, behalve als het hen goed uitkomt.", einde citaat.

Zeker als de godsdienstige leiders van christelijke strekking zijn. Immams, die dezelfde praat verkopen als Joos, dat is wat anders. Dat wordt door hen getolereerd.

De klacht van de Animo-voorzitter past in dit plaatje. En nog eens, het komt inderdaad "schijnheilig" over als Stevaert zegt dat hij de kerken graag vol zou willen zien.

Met zijn jacht op christelijke zieltjes voor zijn partij, waar vorige uitspraak volkomen in past, moest hij toch wat gas terugnemen. Daarom wellicht zijn flinke vrijzinnige uitspraak over de paus.

Maar al bij al kunnen we net als Eric Donckier, in zijn opiniestuk, vaststellen dat de wederzijdse tolerantie in onze maatschappij van dag tot dag verder afneemt.

Maar dat mag ons toch niet beletten, de freedom of speech, hoog in het vaandel te dragen en ons door een bepaalde kaste te laten muilkorven.