Boeren

'Waarom toch, beste boeren?' (HBvL 23/01/04)En dan direct beginnen met schelden: stomme boeren. Stomme journaliste zou ik zo zeggen.

Daisy Renaers, fruittelervrouw - Voeren

Toch erg hè, sommige groepen van de bevolking mogen gerust betogen, het gans land lam leggen zelfs, en dat vindt iedereen normaal. Laat de treinen maar op stal, de bussen op hun parkeerplaatsen, de witte marsjes van ons verplegend personeel waardoor ziekenhuizen op halve kracht draaien, leerkrachten die betogen ipv onze kinderen onderricht geven, in Genk mag betoogd worden met een vuurtje en popconcert als afsluiter. Dat stoort niet, dat hindert niet, dat wordt zelfs toegejuicht. Met alle ongemakken die die betogers veroorzaken. Maar de boeren?

Hoe denkt U dat een boer of betergezegd landbouwer zich moet laten horen?

Landbouwers zijn vaak familiale bedrijven, geen ophoping van werkende mensen met een rits vakbonden en vertegenwoordigers die bij de minste problemen naar de pers lopen. Landbouwers proberen zolang mogelijk hun problemen zelf op te lossen, maar als de maat vol is is de maat vol.

Zou u geschreven hebben als landbouwer X met zijn vrouw en kinderen in Hasselt als familiaal bedrijf betoogd zou hebben. U zou ze zelf niet hebben zien staan.

Maar als de landbouwers eens de handen in elkaar steken en met meerderen opkomen, dan is het: stomme boeren. En dat voor 750 man. En hele prestatie voor de landbouwsector. Maar zelf dat kunt niet prijzen.

Waarom stom?

Waarom zou men, denkt u, overdag betogen? Om de aandacht van toch zoveel mensen mogelijk te trekken. Anders zou men 's nachts moeten betogen, maar ja, dank kan ook weer niet want dan moeten die lieve medeburgers rust hebben om te slapen. Ze hadden beter tijdens de spitsuren moeten betogen.

Kon u niet tijdig op de redactie komen? Moest u nu eens in een file staan veroorzaakt door landbouwers en niet door andere dagelijkse weggebruikers zoals u? Of moest u rustig kunnen gaan shoppen? Denk dan maar eens aan al de zorgen die een landbouwer en zijn familie heeft.

De landbouwsector wordt vaak genoeg in een hoekje geduwd en regels opgelegd die ze zomaar moet aanvaarden. Die sector kan niet zeggen, als de regering niet ze weer eens laat vallen, dan verhuizen we maar naar Wallonië of naar een ander land.

En hoeveel mensen zijn direct of indirect afhankelijk van de landbouw? Heel veel.

En zelfs u, want door hen hebt u weer een artikel mogen schrijven. Maar ja, voor u zijn het maar stomme boeren.