Ikea Wet

Het is onbegrijpelijk dat onze premier op de televisie de internationale winkelketens publiek oproept zich massaal in ons land te komen vestigen. De zelfstandige winkeliers worden nu al door de ketens weggeduwd uit de onze winkelstraten. Veel zelfstandigen hebben voor de VLD gestemd. Zo laat de partij haar kiezers in de steek.

L. Boel - Puurs

Volgens hem zullen de grote internationale winkelketens zorgen voor meer jobs als ze zich maar gemakkelijker in ons land kunnen vestigen. Dat klopt niet. Klanten kunnen hun euro 's maar één keer uitgeven. Als ze bij de grote winkels kopen, zullen de klanten in mijn zaak niet meer of veel minder kopen. Met alle gevolgen van dien.

Verhofstadt wil sinds het jaar 2000 geweigerde vergunningen voor grote winkelketens toch laten goedkeuren. Hij zegt dat er daardoor meer dan 5000 jobs zullen bijkomen. Dat is puur theorie. Om te beginnen zijn de vergunningen geweigerd op basis van de criteria die ook in de nieuwe wet zullen blijven staan. Waarom zouden die vergunningen nu plots wel voldoen aan die wettelijke normen? Die beloofde jobs op papier zijn, eens de winkels open zijn, in de werkelijkheid meestal veel lager. Trouwens die extra jobs komen er altijd ten koste van bestaande jobs in bestaande winkels.

Het is al ver gekomen. Nu zijn vooral de socialisten in de regering de grote verdedigers van de buurtwinkels en komen ze op tegen het zondagwinkelen. Ik dacht dat vooral de liberalen opkwamen voor de zelfstandigen.?

Wie durft beweren dat grote internationale ketens in ons land geen kansen genoeg krijgen, is blind voor de realiteit. Het volstaat de winkelstraten van onze steden te bekijken. Alle grote internationale winkelketens kom je er tegen. Alle winkelstraten van onze grotere steden gelijken trouwens op elkaar. Dezelfde winkels, dezelfde producten. De zelfstandige winkeliers zijn weggeduwd naar de zijstraten of hebben hun deuren moeten sluiten. Is het dat wat de regering nog verder wil aanmoedigen door de wet op de grote winkels uit te hollen?