De geschiedenis van Houthalen-Helchteren : vanwaar onze naam?

Print
De geschiedenis van Houthalen-Helchteren : vanwaar onze naam?

De geschiedenis van Houthalen-Helchteren : vanwaar onze naam?

Houthalen-Helchteren -

De komende weken gaan we dieper in op de geschiedenis van Houthalen onze gemeente. Beginnen doen we natuurlijk bij het begin. Hoe komen we aan onze naam?

In het jaar 1117 ligt de kiem van onze gemeente. Oude geschriften omschreven het gebied wat we nu als onze gemeente kennen, toen voor het eerst als Hallu, een naam die in de 13de eeuw evolueerde naar Hale.

Opvallend is dat enkele oude 13de-eeuwse documenten zelfs al de naam Holthalen vermelden.

Het gebied behoorde in die tijd tot het grafelijk domein van Loon. Vanaf de 14de eeuw werd Holthalen een onderdeel van de Heerlijkheid Vogelzang (Zolder). Erg belangrijk voor de ontwikkeling van het gebied wat we nu kennen als Houthalen-Helchteren, was de abdij van Floreffe. Deze Norbertijnenabdij was tot in de 19de eeuw van groot belang voor onze gemeente. In een volgende reportage over onder meer het domein Kelchterhoef en Hengelhoef, leest u hier meer over.

Wat velen niet meer weten is dat Houthalen en Helchteren vroeger twee aparte gemeenten waren. Pas in 1977 fusioneerden beide gemeenten tot het Houthalen-Helchteren wat we nu kennen.

Bochtig hoogland in de bossen.
De naam Houthalen-Helchteren is makkelijk te verklaren. De uitleg voor het voorvoegsel hout moeten we niet ver zoeken: het duidt op de aanwezigheid van bossen en bomen. Hale of Hallu betekent ‘bochtig hoogland’. Als u met de fiets naar het centrum rijdt, heeft u vast al gemerkt dat dat hoger gelegen is. Houthalen wil vrij vertaald eigenlijk zeggen ‘bochtig hoogland in de bossen’. De naam slaat dus terug op onze natuurlijke omgeving.
De naam Helchteren is dan weer afgeleid van de Germaanse term voor jeneverbesstruik: ‘Halahdria’. Het woord Helchteren kan je hierdoor lezen als 'plaats met veel jeneverbesstruiken'. En hiermee kennen we meteen de achtergrond van onze gemeentenaam Houthalen-Helchteren.

Hoe onze gemeente vroeger was en stilaan uitgroeide tot wat het vandaag is, leest u de komende weken in het vervolgverhaal…

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio