Themabeeld — © Getty Images
Overlevende partner krijgt binnenkort vijf jaar tijd om zwanger te geraken van overleden partner
Een overlevende partner zal binnenkort tot vijf jaar na de dood van de andere partner zwanger kunnen worden van de overleden partner door het gebruik van gameten of embryo’s. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag definitief het licht op groen gezet.
Vandaag ligt de limiet op twee jaar, maar door de getuigenis van blogster “Madam Bakster” (Laura Verhulst) groeide de consensus dat die termijn te kort is. Voor het overlijden van haar echtgenoot had het stel zijn zaadcellen ingevroren. Maar toen hij stierf, werd Laura Verhulst plots geconfronteerd met de korte termijn om de ingrijpende keuze voor een zwangerschap te maken. Er geldt immers ook een wachtperiode van zes maanden na het overlijden, waardoor er maar anderhalf jaar overblijft om te proberen zwanger te geraken.
Daarom besliste de ministerraad in te stemmen met een voorontwerp van wet dat het voor een overlevende partner mogelijk maakt om tot vijf jaar na het overlijden van de andere wensouder over te gaan tot het gebruik van gameten en embryo’s. Het gaat om zeer uitzonderlijke situaties, waarbij de overlevende partner wenst om alsnog over te gaan tot de behandeling, na het overlijden van de andere wensouder, luidt het in een mededeling.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is tevreden met de goedkeuring van zijn tekst, die nu nog langs de Kamer moet passeren. “Na het overlijden van haar partner gaat elke vrouw door een hele zware periode. We willen élke vrouw dan ook de tijd geven die nodig is. Enerzijds de tijd om te rouwen, anderzijds de tijd om te beslissen of ze al dan niet voor een zwangerschap wil gaan. Vandaag zit daar een tijdsdruk op die niet nodig is.”
Hoofdpunten
Auto vliegt over middenberm op Grote Baan in Houthalen: zwangere vrouw gewond
Bondscoach Tedesco verrast met vier nieuwkomers in selectie Rode Duivels: “Ze moeten de uitdaging aangaan”
Buurman spuit haag kapot van Zolders koppel: zes maanden cel met uitstel
ANALYSE. Onze KRC Genk-watcher: “Hoe duur moet een strafschop zijn om gefloten te worden?”
Beste van Plus
Lees meer
EMA en ECDC willen aangepast coronavaccin voor nieuwe boostercampagne
Riziv betaalt thuiszorg bij chemo en langdurig antibioticagebruik terug na 1 juli
Onze vrouw op het proces over de dood van Ilse Uyttersprot: tienduizend alarmbellen had het lijstje moeten doen afgaan
Bekende Nederlandse journalist overweegt aflevering te maken rond zaak Sanda Dia