Roger Waters leek zich te verkleden als SS-officier.© REUTERS

Duitse politie start onderzoek naar Pink Floyd-oprichter Roger Waters in SS-uniform

In Duitsland komt een gerechtelijk onderzoek naar Pink Floyd-medeoprichter Roger Waters, omdat hij gekleed leek te zijn als een SS-officier tijdens een concert. Ook heeft hij Israël boos gemaakt door de namen van onder andere Anne Frank en Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh op het scherm te tonen.

Nienke WensveenBron: Le Parisien, AD

Waters draagt tijdens zijn concert in Berlijn op 17 mei een lange zwarte jas met rode armbanden, wat erg doet denken aan het uniform van een SS-officier. Daarom start de Duitse politie een onderzoek naar hem. “De kleding die hij droeg wordt in staat geacht om het naziregime te verheerlijken of goed te keuren, of te rechtvaardigen op een manier die de waardigheid van de slachtoffers aantast”, zegt Martin Halweg, woordvoerder van de Berlijnse politie.

Het concert viel niet alleen in Duitsland op, maar ook in Israël. Op de schermen achter Waters stonden oo de namen van onder andere Anne Frank en de Palestijns-Amerikaanse Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, die tijdens een Israëlische militaire operatie werd doodgeschoten. Dat zag Israël als een vergelijking tussen de twee. “Roger Waters probeert Israël te vergelijken met de nazi’s”, zegt Israëlisch VN-ambassadeur Danny Danon op Twitter. “Hij is een van de grootste antisemieten van onze tijd.”

Waters treedt zondag ook nog op in Frankfurt. De gemeente had dit optreden eerst geannuleerd door antisemitische uitspraken, maar dat is door de rechter teruggedraaid wegens de vrijheid van meningsuiting. Er zullen wel demonstranten zijn die protesteren tegen het concert en gehoor geven aan de oproep van de politieke partij de Groenen en de lokale joodse gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer