Archiefbeeld van de Hasseltse gevangenis.© Serge Minten

Beruchte jonge Hasselaar riskeert zes jaar cel voor drugshandel vanuit de gevangenis

Hasselt -

Hasselaar R. T. hangt nu ook zes jaar cel boven het hoofd voor het regelen van drugshandel vanuit de gevangenis. Eerder was hij al het brein achter een ramkraak, een 25-tal inbraken, zette een internationale drugstrafiek op en schoot een man in het been. Niet slecht voor een 22-jarige.

Geert Houben

De criminele carrière van de jongeman gaat crescendo. Hij raakte ook al meermaals slaags met politie, ontsnapte uit jeugdinstellingen en knipte zijn enkelband door. R. T. wist tijdens zijn detentie zelfs een uur spoorloos te zijn bij een overbrenging naar het ziekenhuis. In 2019 liep R. T. vier jaar cel op, waarvan anderhalf jaar met uitstel, voor een schietpartij nabij Ter Hilst in Hasselt. Zijn strafblad dikte in 2020 nog aan met acht jaar cel voor een 25-tal inbraken in het Hasseltse en voor internationale drugstrafiek. Het is slechts een fractie van zijn strafregister. Ook ging een filmpje van hem vechtend met de politie aan het station van Hasselt viraal. Er lijkt geen einde aan zijn strafblad te komen.

Acht gsm’s op cel

Evenmin lijkt de gevangenis hem op andere gedachten te brengen. De politie startte een onderzoek op nadat gedetineerden geld stortten op de rekening van zijn schoonmoeder. Het vermoeden dat het om betalingen voor drugs zoals cannabis en cocaïne gingen, werden snel bevestigd. In zijn cel in Hasselt troffen de speurders liefst acht gsm’s aan.

Al snel bleek hij opnieuw over een nieuw toestel te beschikken. De politie tapte daarop zijn gsm en die van diverse familieleden af. Het onderzoek bracht in beeld hoe R. T. mensen voor hem ronselde met wie hij eerder op cel had gezeten of met hem in de keuken hadden gewerkt. Zo bracht onder meer een gedetineerde met een uitgaansverbod meermaals drugs binnen. Wie weigerde mee te werken, kreeg de entourage van de jonge Hasselaar over de vloer. Een pak rammel volgde op een weigering waarna de ‘kompanen’ alsnog bezweken. Lukte het dan nog niet, volgden er bedreigingen dat er iets ergs met hun kinderen zou gebeuren.

Spaans cannabistransport

Het minste wat je van hem kan zeggen, is dat R. T. over organisatorisch talent beschikt. Hij liet zich als het ware omringen door twee luitenanten die zich bekommerden om de aanvoer van drugs en de opbrengsten ophaalden. De anderen verdachten fungeerden als loopjongens. In mei vorig jaar greep de politie in. Kompanen hadden instructies gekregen om in Spanje ruim 13 kilo cannabis naar België te transporteren. Eenmaal op de terugweg in Luik onderschepten speurders het transport. In twee wagens zaten drie mannen en twee vrouwen.

De procureur vorderde vrijdag in Hasselt zes jaar cel. “Hij heeft lak aan alle regels en schuwt geen enkel geweld. Verdachte ontkende het overgrote deel van de tenlasteleggingen,” aldus de substituut-procureur. Het parket vroeg de verbeurdverklaring van ruim 66.000 euro vermogensvoordelen voor de Hasselaar die vrijdag niet in persoon aanwezig was op het proces. Tegen de twee luitenanten is 4 jaar cel en 12.000 euro boete gevorderd. De zeven andere medebeklaagden hangen celstraffen van 15 tot 42 maanden boven het hoofd en elk een boete van 8.000 euro.

De verdediging komt op 9 juni aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer