Themabeeld© Shutterstock

Enkel wie sticker heeft mag nog ongeadresseerde reclame krijgen

Ongeadresseerd reclamedrukwerk zal enkel nog mogen worden bezorgd bij mensen die daarvoor een sticker op hun brievenbus hebben gekleefd. Dat is een van de maatregelen uit het nieuwe Lokaal Materialenplan dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. Momenteel moet je nog een sticker kleven als je geen ongeadresseerd drukwerk wil.

jvhBron: BELGA

Het Materialenplan van minister van Omgeving Zuhal Demir vormt het kader voor de omgang met afval tot 2030. Het doel is om de hoeveelheid restafval tegen dat jaar met 30 procent terug te dringen. Daarvoor wordt een aantal opvallende initiatieven genomen.

Zoals bekend worden er momenteel al proefprojecten gevoerd met statiegeld op drankverpakkingen, die op termijn moeten leiden tot een veralgemening van het systeem. Vlaanderen wil nu ook de producenten van wegwerpluiers verplichten om te zorgen voor een inzameling en recyclage van hun gebruikte producten. In overeenstemming met de Europese regelgeving zullen alle gemeenten ook worden verplicht om biologisch afval selectief in te zamelen.

De ondernemingen die bedrijfsafval inzamelen, zullen voortaan op basis van gewicht moeten tariferen. De Vlaming produceert vandaag 471 kilogram afval per jaar, waarvan 140 kilogram restafval. Binnen zeven jaar met dat 30 procent minder zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer