© Gabriela Pol

Studenten van Hogeschool PXL proeven van ondernemerschap

Hasselt -

Hogeschool PXL tracht de studenten maximaal te ondersteunen bij het realiseren van hun ondernemersdromen. Drie ondernemers spraken zopas over hun eigen onderneming om studenten te inspireren. Tijdens het Bizbites-evenement greep Steffan Brans de kans om de discotheek te openen waar hij van droomde

Gabriela Pol

Op het Bizbites-evenement kwamen drie succesvolle oud-studenten van de PXL spreken over hun ondernemerschap. Steffan Brans, Valerie Jenaer en Erendiz Ates spraken studenten uit verschillende studiedomeinen toe over hun persoonlijke traject in het ondernemen.Ondernemerschap moet een inspirerende reis zijn volgens Steffan Brans. Voordat hij aan zijn verhaal begint, krijgt hij de kans om voor 5 minuten de discotheek te openen waar hij vroeger van droomde. "Van mijn mama mocht ik vroeger die droom niet achternajagen, dus ik realiseer die vandaag met jullie", zegt Steffan Brans, CEO van Wiseman. Hij is uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2023. "In 2023 is het enorm belangrijk om de juiste mindset te hebben. Als ondernemer moet je tegenwoordig vertrekken vanuit de klant om de beste resultaten te behalen."Doorzettingsvermogen en hard werken, zijn voor Valeria Jenaer twee essentiële bouwstenen van haar ondernemingstraject. Ze benadrukt dat je impact moet maken in de wereld om bij te kunnen dragen aan een groter geheel. "Zonder een winnaarsmentaliteit geraak je er niet. Onthoudt dat je als ondernemer het onmogelijke, mogelijk kunt maken. Spreek je doelen uit en ga ervoor", zegt Valerie Jenaer, ondernemer bij Technical ID Solutions. De organisatoren van het evenement hadden ook voor haar een verrassing. Er stond een roeitoestel voor haar klaar ter herinnering van haar tijd op de PXL. Ze was namelijk kapitein van het roeiteam toen ze de meermaals de overwinning binnenhaalde op de Limburgse studentenregatta.Tijdens haar gesprek vertelt ze dat je je blik breed moet houden en je niet moet beperken. "Als je verandering wilt, moet je die zelf creëren. Spreek mensen aan, ga spontaan solliciteren en blijf de lat hoog leggen voor jezelf’." Alle sprekers benadrukken dat goed ondernemerschap zit in karakter. Je moet vooral elke dag blijven leren, want je hebt nooit genoeg kennis. "Als je in het begin geen klanten aantrekt, mag je vooral niet panikeren. Je gaat dan fouten maken en in een slechte vicieuze cirkel terechtkomen. Gun jezelf pauze om er even tussenuit te gaan om je hoofd leeg te maken. Die momenten heb je nodig om na te denken en je volgende stappen zorgvuldig te plannen", zegt Frendiz Ates, LinkedIn-trainer en Social Selling Expert.LinkedIn is een groeiend social media platform dat de basis zal vormen voor je toekomstige connecties. Volgens Frendiz is het enorm belangrijk om tijdens je jonge jaren een netwerk op te bouwen. "Het ondernemerschap is een organisch groeiproces, waarbij je ontdekt wat je goed kunt en wat je passie is. Streef naar eigenwaarde en erkenning, maar leer ook tegenslagen verwerken om er sterker uit te komen." In België bestaat een faalcultuur volgens Erendiz. "Als je faalt, word je raar bekeken. Terwijl je eigenlijk wel op je bek moet gaan, om tenslotte ergens te geraken. Er bestaan intussen ook goede begeleidingstrajecten bij bijvoorbeeld UNIZO of VOKA. Deze kunnen een goede springplank vormen voor iemand die net begint."Met de inzichten en inspiratie die Steffan Brans, Valerie Jenaer en Erendiz Ates hebben gedeeld, kunnen de studenten van Hogeschool PXL verder hun ondernemersdromen nastreven en de uitdagingen van het ondernemerschap volledig aangaan. Hiermee eindigde het evenement ook met een laatste DJ-set van Steffan Brans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer