© luc daelemans

Nieuwe verschuiving aan voetbaltop: Marc Van Craen stopt als voorzitter Voetbal Vlaanderen: “Soms primeert het algemeen belang op het individuele”

Voorzitter Marc Van Craen en drie andere leden van de raad van bestuur ruimen eind juni plaats bij de top van Voetbal Vlaanderen (VV), de Vlaamse amateurvleugel van de KBVB. Dat bevestigt Voetbal Vlaanderen aan persbureau Belga. De nieuwe leden zijn al gekozen, een nieuwe voorzitter nog niet. Van Craen wordt voltijds operationeel directeur arbitrage binnen Voetbal Vlaanderen.

Jeroen De PauwBron: BELGA

De Antwerpenaar trad in juni 2019 aan als opvolger van Gilbert Timmermans, nadat hij als amateurscheidsrechter de federatie was binnengekomen. Tijdens zijn ambtstermijn overzag hij de Vlaamse federatie tijdens de ingrijpende coronacrisis en werden de financiële en administratieve regels van het amateurvoetbal hervormd. De laatste maanden van zijn voorzitterschap nam hij ook al de operationele leiding van het arbitragedepartement op, waarop hij zich vanaf juli volledig zal toeleggen.

“Ik heb het heel graag gedaan”, vertelt Van Craen zelf over de afgelopen vier jaar. “Samen met een heel goed team zijn er onder mijn voorzitterschap belangrijke dingen verwezenlijkt en zware knopen doorgehakt. Ik heb altijd proberen te luisteren, naar iedereen, maar in zo’n grote federatie kan je niet iedereen tevredenstellen. Soms primeert het algemeen belang op het individuele.”

Onder de kerktoren

Van Craen merkt voor de toekomst veranderingen voor amateurclubs. “Hier en daar zijn er schaalvergroting en fusies, omdat het nu eenmaal complexer is geworden om een club te leiden. Het belangrijkste blijft wel dat de jeugd nog onder de kerktoren kan blijven spelen.”

Samen met Van Craen zwaaien in juni nog drie bestuursleden af. De bekendste daarvan, Robert Huygens (ex-bondsvoorzitter KBVB), heeft de leeftijdsgrens van 75 jaar bereikt en moet dus aftreden als afgevaardigde van de provincie Oost-Vlaanderen. Ook Jean-Pierre Notelteirs (Eerste Nationale) en Willy Ozeel (West-Vlaanderen) stoppen als bestuurslid. Wim Fonteyn, Herman Van Loo en Jan Brouwers zijn hun respectievelijke opvolgers.

Van Craen.© luc daelemans

Op 21 juni zal de Algemene Vergadering van VV de nieuwelingen officieel aanstellen, een dag later vindt de eerste raad van bestuur plaats. Tijdens die raad zullen de nieuwe voorzitter en zijn ondervoorzitters gekozen worden.

Ten slotte komen er nog twee onafhankelijke bestuurders bij in de raad, waar Imke Courtois ook al als onafhankelijk bestuurder zetelt sinds 2021. Wie dat zijn, zal VV later nog aankondigen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Lees meer