Op 11 augustus 2019 brak brand uit in het vervallen pand op de Koolmijnlaan. Daarbij kwamen twee brandweermannen om het leven.© rr

Op 17 november start proces Beringse brand waarbij twee brandweermannen omkwamen

Beringen -

Op vrijdag 17 november start het proces over de brand waarbij twee brandweermannen omkwamen in een verlaten winkelcomplex in Beringen. Dat heeft de Hasseltse rechtbank vrijdag beslist. Een 22-jarige man uit Heusden-Zolder zal zich er moeten verantwoorden.

Geert Houben

Op 11 augustus 2019 brak er brand uit in het vervallen pand op de Koolmijnlaan in Beringen. Bij de bestrijding van de vlammenzee lieten brandweermannen Chris Medo (42) en Benni Smulders (36) van het Heusdense korps het leven. Brandweerman Arno Barzan raakte zwaargewond.

Lang bleven de speurders in het ongewisse over wie er achter het inferno zat. Een gouden tip in mei vorig jaar leidde uiteindelijk naar drie verdachten. Twee van hen waren op dat moment minderjarig. Op 20 februari volgend jaar moeten zij voor de jeugdrechtbank verschijnen. Omdat ze intussen meerderjarig zijn, vervallen de jeugdsancties voor hen. Vermoedelijk komen ze er met een berisping vanaf. Wel hangt hen nog een hoge schadevergoeding boven het hoofd.

De intussen 22-jarige man uit Heusden-Zolder riskeert wel een bestraffing. Hij moet zich verantwoorden voor opzettelijke brandstichting zonder vermoeden van menselijke aanwezigheid. Dat de brand ’s nachts uitbrak, geldt als een verzwarende omstandigheid.

(lees verder onder de foto)

© rr

De Hasseltse rechtbank heeft vrijdag de procesdatum vastgelegd op 17 november. Er is een volledige voormiddag voor de zaak uitgetrokken. Als alles volgens plan verloopt, volgt het vonnis in december dit jaar, oftewel ruim vier jaar na de dodelijke brand. 

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer