© RUDY DECLERCK

Overtuigend Oostende zet orde op zaken tegen Antwerp Giants: het staat 1-1 in bijzondere finaleserie

Wat een veerkracht toonde Oostende na de éénpuntuppercut uit de eerste finale. Overtuigend - of hoe omschrijf je een klassieker met een 94-60-eindstand - zetten Tyree en co orde op zaken in hun tweede strijd tegen Antwerp Giants. Winnen met 1 of 34 punten heeft echter dezelfde betekenis: het staat 1-1.

Peter Rossel

Na de openingskorven van Marinkovic en Bradford vlogen drie Oostendse bommen om de Antwerpse oren. Van der Vuurst, Gillet en Bleijenbergh knalden 9-6-cijfers op het bord en ze verhoogden het verschil tot 16-9 in de vijfde minuut. Jovanovic, MVP van de halve finales, was toen al wegens twee fouten naar de bank gestapt. Bradford en ook de ingevallen De Ridder hoorden hun tweede fout. Gillet en de dunkende Buysschaert realiseerden een eerste kloof: 26-13. Daarop halveerde Mwema met twee kristalheldere bommen die afstand.

Een dozijn punten van het trio Troisfontaines-Buysse-Thurman – netjes verdeeld met vier punten per speler - zorgden voor een nieuw maximum: 38-21. De match was niet eens vijftien minuten jong. Bij de Giants bleef coach Skelin kalm; hij wist dat hij kon rekenen op kapitein Mwema. Na diens twee driepunters in het initiële kwart vuurde hij er nog een kwartet in dat tweede luikje af. Mwema’s zes bommen aan 100 %, waaraan hij ook een bonusvrijworp toevoegde, hadden een heel grote impact op de 44-36-rustscore. Halverwege de avond had de sympathieke krullebol meer dan de helft van de Antwerpse productie verzorgd.

© RUDY DECLERCK

Tyree en van der Vuurst dwongen coach Skelin na één minuut (49-36) in het derde bedrijf al tot een time-out. Maar ook coach Gjergja kende zijn zorgen. Jovanovic zag zijn fouten naar vier stuks verdubbeld. Heel snel keek Bleijenbergh tegen zijn twee eerste fouten aan. Het hongerige Oostende trok het zich niet aan. Bommen van Bleijenbergh en Tyree plus een and one van Buysschaert leidden naar een 58-37-voorsprong. Het derde kwart telde niet eens vier minuutjes. De driepunterende Tyree en de dunkende Buysschaert flirtten bij 66-39 zelfs met een dertiger. Wanneer aan de overzijde het afstandswapen van Mwema even sputterde, kruiste coach Skelin heel gespannen zijn armen.

Oostende vatte het vierde wedstrijdschuifje met een opvallende voorsprong van 25 eenheden (70-45) aan. Met nog 7’25” op de klok prijkte dan toch die pijnlijke dertiger op het scorebord. De altijd rustige Troisfontaines stuurde een heel verre bal naar de immer betrouwbare Buysse die 81-50 in het netje dropte. Uiteindelijk won Oostende na een maximale 94-58 deze confrontatie met een verschil van 34 stuks: 94-60. Mwema boekte de beste computerevaluatie van allen: 21 punten aan 88,8 %, 6 rebounds en 1 assist. Bij Oostende haalde Buysschaert de beste resultaten: 14 punten aan 75 %, 5 rebounds en 2 assists. Djordjevic bleef de hele avond op de bank; er volgen immers nog matchen waar deze veertiger van nut kan zijn.

Het staat nu vast dat de nieuwe landskampioen niet voor het pinksterweekeinde gekend is. Donderdag volgt de derde finale in de Lotto Arena van Antwerpen. Zaterdag wacht al de vierde confrontatie van deze finaleserie in de COREtec Dôme te Oostende. Hoog blijven de verwachtingen aan de Schelde en aan de Noordzee.

© RUDY DECLERCK

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer