© REUTERS

UITSLAG RONDE VAN ITALIË RIT 16. Primoz Roglic is verliezer van veldslag op Monte Bondone, waar João Almeida de etappe wint en Geraint Thomas opnieuw het roze pakt

João Almeida bekende op Monte Bondone kleur. Meer dan Primoz Roglic is hij de uitdager van Geraint Thomas. De Portugees van UAE Team Emirates won zijn allereerste etappe in een grote ronde in een sprint met de Welshman die opnieuw de maglia rosa heeft. Dé verliezer is Primoz Roglic die op de natte slotklim een appelflauwte kende.

Hugo Coorevits

Roze trui: Geraint Thomas (Gbr)

Paarse trui: Jonathan Milan (Ita)

Blauwe trui: Ben Healy (Ier)

Witte trui: João Almeida (Por)

Hoe kwam de zege tot stand?

De ervaren rot Geraint Thomas had op 4,7 kilometer van de top in een bocht snel in de gaten dat Primoz Roglic in moeilijkheden verkeerde en trok onmiddellijk door. De 36-jarige kopman van Ineos-Grenadiers schoot naar João Almeida die op 6 km van de streep voor een elitegroep uit was gaan rijden, die ook nog Eddie Dunbar bevatte. In de sprint bergop gaf ‘G’ de indruk naast Almeida te komen, maar uiteindelijk boekte de kopman van UAE Team Emirates in de sprint zijn allereerste overwinning in zijn vierde Giro. Het was ook al de derde zege van zijn team in deze Giro in een etappe die met vuurwerk eindigde. Monte Bondone liegt nooit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De zestiende rit was een etappe die van begin tot het einde kon boeien, ook al omdat je lange tijd niet wist welke kant deze bergrit zou uitgaan.

De vlam zat al meteen in de pijp. We kregen een spetterend openingsuur langs de boorden van het Gardameer. Er werden maar liefst 51,8(!) kilometer afgehaspeld. Met een dertigtal tunnels tussendoor was er helemaal geen controle over de wedstrijd. De eerste 25 km kregen we van alles: een val met De Plus, Fortunato en Kuss, het peloton dat tien kilometer lang in twee stukken brak met de rozetruidrager Amirail en Roglic in de laatste groep, en een aanval. Gingen op 180 km van de finish vooroprijden: Pieter Serry, Mark Cavendish, Davide Formolo, Alessandro Tonelli en Patrick Konrad, maar die vlucht was een snelle dood gestorven.

Na 29 km kregen we een groep van zeventien renners die versnelde met daaronder de broers Paret-Peintre, Healy, Haig, Scaroni, Milan, Lastra, Marcellusi, Tonelli, Puccio, Ben Swift, Gee, Verona, Hepburn, Zana, Skujins en Ulissi. Daarachter stormde nog een andere klad renners aan met Konrad, Benedetti, Champion, Mattia Bais, Gabburo, Magli, Dalla Valle, Pronskiy en Stojnic. Terwijl rozetruidrager Bruno Amirail en zijn Groupama-FDJ er zich niets van aantrokken.

Op 146,2 km van de streep – nog vóór de eerste klim – smolten de twee groepen samen, terwijl Michel Hessmann voor Jumbo-Visma het peloton leidde. Dat was vooral omdat Aurélien Paret-Peintre met slechts 4’30” achterstand op Bruno Amirail een gevaar werd voor de topfavorieten. De maximale voorsprong was 3’50” op de eerste meters van de Passo di Santa Barbara. Daar nam Edoardo Affini bij Jumbo-Visma de rol over van Hessmann. Op de top van de Santa Barbara was de voorsprong van de leidersgroep nog slechts 2’42”.

Op 93 km van de finish kregen we dan een duo-aanval van Astana Qazaqstan. Pronskiy en Scaroni gingen weg uit wat restte van de kopgroep, maar meer dan een kamikaze-actie was dat niet. Terwijl het peloton onder de regie van Jumbo-Visma na de Matassone, de derde col van de dag, het toerental opnieuw wat opdreef. Het was allemaal één langgerekt voorspel vooraleer de finale met dertien: de broers Paret-Peintre, Haig, Konrad, Verona, Healy, Lastra, Skujins, Pronskiy, Ben Swift, Gee, Zana en Ulissi. Opvallend was dat naar de Serrada toe Primoz Roglic zich in het wiel van João Almeida ging nestelen en niet achter de drie van Jumbo-Visma die de jacht op de twaalf leidden.

Al na één kilometer klimmen op de Monte Bondone spatte de kopgroep uiteen onder impuls van Verona en Zana, maar op twintig kilometer van de top was de voorsprong slechts 3’17” meer. Alleen Haig, Konrad, Aurélien Paret-Peintre, Ben Swift, Ulissi en Pronskiy hadden nog een antwoord in huis. Maar op het zwaarste gedeelte van de Monte Bondone, op 8,5 km overspoelden de kandidaten op de eindzege de laatste vluchters. Alleen de Italiaanse kampioen Filippo Zana kon nog aanklampen.

Wat deden de favorieten?

Met nog drie veldslagen in de bergen voor de boeg lijkt het eerder een tweestrijd te worden tussen Geraint Thomas en João Almeida. Het verschil in de stand tussen de kopman van Ineos-Grenadiers en de Portugese uitdager is op vijf dagen van Rome nu 18 seconden.

Voor Roglic is de achterstand van 29 seconden natuurlijk nog overbrugbaar, maar donderdag op Val di Zoldo weten we of het een hongerklop was, of indien er méér aan de hand is. In het eerste echt grote gevecht tussen de topfavorieten had dErgee Sloveen wel het geluk dat Sepp Kuss nog in zijn buurt had. De Amerikaan nam Roglic op sleeptouw zoals Wout van Aert dat vorig jaar deed in de slotrit van Parijs-Nice.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jumbo-Visma had nochtans heel de dag de koers in handen, maar op 15 kilometer van de top gaf de ploeg van Primoz Roglic ineens het initiatief uit handen toen Rohan Dennis was uitgespeeld. Tactisch een bizar moment, al had Primoz Roglic gelukkig nog Sepp Kuss in zijn buurt. Ergens was het misschien ook een foutje dat ze niemand in de vroege vlucht van 25 man hadden zodat ze wel moesten jagen op een groep die goede klimmers bevatte. Anderzijds kon Koen Bouwman, vorig jaar nog bergkoning, in de slotklim niet eens zijn deel van het werk doen.

Rozetruidrager Bruno Amirail moest net vóór de boog van de laatste tien kilometer de rol lossen. Zijn roze droom duurde twee etappes en een rustdag lang. De helper van Groupama-FDJ gleed in de stand van de leidersplaats naar rang zeven door.

Dan is er nog Damiano Caruso, de Italiaanse hoop in bange dagen. De kopman van Bahrain Victorious finishte als zevende, maar in de stand kijkt hij als vierde al tegen een achterstand van 2’50” aan. Het podium van Rome is ineens ver weg. De Italiaan moet al hopen dat één van de drie hoofdrolspelers in de drie resterende battles in de bergen compleet onderuit gaat.

Wat deden de Belgen?

Ilan Van Wilder slaagde in zijn eerste examen met onderscheiding. De Vlaams-Brabander liep al zesde binnen en staat nu vijftiende in de stand. Houdt de rechterhand van Evenepoel de volgende dagen dezelfde regelmaat aan, dan kan hij nog een aantal plaatsen opschuiven.

© Getty Images,

Met Laurens De Plus als negende hadden we twee landgenoten in de top tien van de op één na zwaarste Giro-rit. Ook dat is lang geleden.

Minder opvallend, maar toch is de 26ste plaats van Laurens Huys mooi. De Oost-Vlaming van Intermarché - Circus - Wanty Gobert is aan zijn allereerste grote ronde toe en prijkt toch maar mooi op een 24ste stek in de stand.

Laurenz Rex was de eerste aanvaller van de dag, maar die droeg amper wat honderden meter ver. Ook Pieter Serry ging daarna ook zijn kans in het begin van de etappe, maar ook deze poging was geen lang leven beschoren.

Verder nog iets dat je moet weten?

* Davide Ballerini was de volgende uitvaller bij Soudal – Quick-Step. De Italiaan was al enkele dagen op de sukkel en maakte op de tweede rustdag koorts. De ploeg van Lefevere bestaat nu nog uit Ilan Van Wilder en Pieter Serry.

* Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Amanuel Ghebeigzabhier (Trek-Segafredo) daagden ook niet meer op. De Australiër was ook al een paar dagen ziek, terwijl de Eritreeër sukkelde met de naweeën van een val van zaterdag.

* Ongelofelijk maar waar, de zon scheen de hele dag over de Giro, wat dit jaar toch een rariteit was.

* Ben Healy is de nieuwe leider in het bergklassement. Met de 40 punten op de Passo di Santa Barbara wipte de Ier over Davide Bais die niet mee was in de vlucht van de dag. Hij kwam op de Serrada ook nog als tweede door, achter Carlos Verona.

* Jonathan Milan won de tussenspurt in Rovereto, waardoor zijn voorsprong in de puntenstand ten opzichte van zijn dichtste achtervolger, Derek Gee, ondertussen 58 punten is. Eenmaal die punten binnen, liet hij zich afzakken, want woensdagmiddag wacht nog één van de twee laatste kansen op een sprintzege.

* Ineos-Grenadiers verloor onderweg Pavel Sivakov die achter het peloton was gesukkeld en te veel last had van blessures die hij bij diverse valpartijen de voorbije dagen opliep.

* Aurélien Paret-Peintre was op 47 km van het einde virtueel leider, maar bleef dat slechts een tiental kilometer lang. Tussendoor nam hij twee bonificatieseconden mee in de tweede tussenspurt die gewonnen werd door Jack Haig en waarin Diego Ulissi derde werd.

Uitslag rit 16

1. Joao Almeida 5h53’27”

2. Geraint Thomas +0”

3. Primoz Roglic +25”

4. Eddie Dunbar +25”

5. Sepp Kuss +1’03”

6. Ilan Van Wilder +1’16”

7. Damiano Caruso +1’16”

8. Einer Rubio +1’16”

9. Laurens De Plus +1’16”

10. Thymen Arensman +1’16”

Stand na rit 16

1. Geraint Thomas 67h32’35”

2. Joao Almeida +18”

3. Primoz Roglic +29”

4. Damiano Caruso +2’50”

5. Eddie Dunbar +3’03”

6. Lennard Kämna +3’20”

7. Bruno Armirail +3’22”

8. Andreas Leknessund +3’30”

9. Thymen Arensman +4’09”

10. Laurens De Plus +4’32”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer