© GVB / DD

Basisschool ‘t Stekske opnieuw getroffen door drama: “Dit rijt wonden open”

Dinsdagochtend zijn een vader en twee jonge kinderen omgekomen nadat ze met de auto in het kanaal in Lommel-Barrier belandden. De kinderen zaten in basisschool ‘t Stekske in Lommel-Kolonie. De school verloor elf jaar geleden vijftien kinderen en twee begeleiders in het busongeval in het Zwitserse Sierre.

Maw, gvb

Nog zeven leerlingen raakten zwaargewond en dragen het ongeval nog met zich mee. Op 13 maart was er nog een herdenking aan het herdenkingsmonument bij de school.

© dd

Burgemeester Bob Nijs benadrukte ook dat de impact groot is basisschool ‘t Stekske in Lommel-kolonie. “Zeker gezien wat deze school al heeft moeten verduren tijdens het busongeval. Dit rijt wonden opnieuw open. We vangen de schoolkinderen zo goed mogelijk op met de medewerking van CLB en psychologische slachtofferhulp. Op die manier steunen we hen dit nieuws te verwerken.”

De burgemeester stelde nog dat samen met de moeder en nabestaanden zal worden bekeken of er nog een afscheidsmoment binnen de school zal worden georganiseerd.

Rouwbegeleiding voor kindjes

Voor de rouwbegeleiding van de kleutertjes en de kinderen van het eerste leerjaar krijgt de school steun van Het Berrefonds.

© We Have Heart

Deze warme vzw biedt gratis ondersteuning aan gezinnen en hun omgeving na het overlijden van een kind. “Onze collega’s zijn meteen naar de school gegaan met twee troostkoffers en een koesterboom voor in een rouwhoekje. Ze geven de leerkrachten ook tips over hoe ze kunnen omgaan met de kinderen in deze verwarrende dagen”, zegt Christine Vandenhole, directeur van Het Berrefonds.

© We Have Heart

“In de troostkoffer vinden kinderen bijvoorbeeld een warme en zachte sjaal die ze om zich heen kunnen slaan. Ze mogen een nachtlichtje mee naar huis nemen. Dat lampje waakt in hun kamertje tijdens de donkere nacht die plots heel eng kan lijken. Ouders kunnen via deze spulletjes ook gemakkelijker het gesprek met hun kind aangaan over het verlies van een vriendje.” Ook het ‘ganzenbord vol liefde’ helpt om te praten over verlies en verdriet.

Troostboom

De school krijgt een houten troostboom waar alle leerlingen iets kunnen achterlaten. Ze mogen er tekeningen of knutselwerkjes in hangen.

Basisschool ’t Stekske krijgt zo’n houten boom waarin de leerlingen iets kunnen achterlaten.© We Have Heart

“In onze troostkoffers zitten heel wat spulletjes waarmee kinderen op een creatieve manier aan de slag kunnen, gaande van prentenboeken tot het maken van origami hartjes.” De troostboom helpt om een rouwhoekje vorm te geven.

Ondertussen postte de school een emotioneel tekstje op sociale media. “In de speeltuin op de wolken, waar de kinderen altijd naartoe gaan, daar schommelen nu twee broertjes. Je ziet ze hiervandaan.”

Burgemeester Bob Nijs: ‘Familiedrama in Lommel raakt de hele gemeenschap’.© TVL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer