Gentse vreugde.© BELGA

Hoe Antwerpen en Brussel door Gent afgetroefd worden, Adele de LA Lakers niet kan helpen en Elise Mertens als dubbelaarster blijft schitteren

Omdat er dit weekend in de slagschaduw van de Twin Towers voetbal en wielrennen nóg veel boeiende sport bedreven werd, geven wij bij deze een overzicht van vijf opvallende gebeurtenissen.

Marc Vermeiren

Gent is de hockeyhoofdstad van België

Eat your heart out, Brussel en Antwerpen! Het epicentrum van het Belgisch hockey ligt dit seizoen duidelijk in Gent. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen pakte Gantoise de landstitel. Voor de Gentse hockeymannen kwam zo een einde aan een tocht doorheen de woestijn, die welgeteld 102 jaar had geduurd. Hun vorige – en eerste! – landstitel dateert van 1921. Gantoise had in de tweede match van de titelfinale tegen de Waterloo Ducks genoeg aan een 2-2 gelijkspel, nadat ze het eerste duel met 3-0 hadden gewonnen. De Gentse vrouwen zijn in tegenstelling tot hun testosteron-collega’s wel vertrouwd met de smaak van champagne. Zij staken hun derde opeenvolgende titel op zak, de vijfde uit de clubgeschiedenis. In de finale versloegen zij Dragons met shootouts. Beide matchen waren op 1-2 geëindigd.

© BELGA

Adele ziet hoe LeBron James en LA Lakers wankelen

Ook Adele, Denzel Washington, Jack Nicholson en een half dozijn andere übercelebrities konden de LA Lakers niet behoeden voor hun derde nederlaag in de Western Conference Finals. De Denver Nuggets bleken in moneytime alweer over het meest efficiënte team te beschikken. Ook in game 3 hadden de Lakers tot diep in het vierde kwart kansen op winst, maar opnieuw lukte het niet: 108-119. Exemplarisch: LeBron James eindigde weliswaar met 23 punten, 12 assists en 7 rebounds, maar schoot slechts 2 op 6 in het laatste kwart - een scherp contrast met Denver-center Nikola Jokic, die net dan schitterde met vijftien punten uit een 5 op 7. De Lakers waren het seizoen dramatisch gestart, maar een drukke transferwinter had hen alsnog naar de playoffs geloodst. Dit keer is de taak nog lastiger. 149 keer is in een best of seven een NBA-team op een 0-3 achterstand gekomen. Nog geen enkele keer is dat deficit overwinnen. Sterker: in meer dan 70 procent van de gevallen volgt er een 4-0 sweep. Dinsdagochtend Belgische tijd volgt match 4.

© Getty Images via AFP

Polsbreuk vreet aan WK-kansen van Jago Geerts

Bij een val in de kwalificaties voor de GP van Frankrijk heeft Jago Geerts zijn linkerpols gebroken. Hij blijft met een schamel puntje voorsprong de WK-tussenstand aanvoeren, maar omdat hij minstens een maand out zal zijn en dus nog de Grote Prijzen van Letland (4 juni) en Duitsland (11 juni) zal moeten missen, krijgen zijn wereldtitelambities een forse tik. Geerts won dit jaar de manches in Patagonië, Sardinië, Portugal en Spanje. De Belg ging op het circuit van Villars-sous-Écot tijdens de eerste kwalificatieronde op de steilste afdaling tegen de grond. Hij vloog over zijn stuur, maar keerde nog wel op eigen kracht naar de paddock terug. Daar voelde hij hevige pijn aan de linkerpols. Onderzoek ter plaatse bevestigde een breuk. Maandag volgt verder onderzoek en mogelijk een operatie.

© NurPhoto via Getty Images

Elise Mertens blijft wereldtop in het dubbelspel

Ook aan de zijde van Storm Sanders blijft Elise Mertens wereldtop in het dubbelspel. Het Belgisch-Australische duo versloeg op het gravel van het druilerige Rome de Amerikaanse tandem Jessica Pegula en Coco Gauff in twee sets (6-4, 6-4). Mertens’ eerste titel aan de zijde van Sanders tilt haar totaal qua dubbeltitels op tot 18 stuks. Daarbij zitten onder meer drie grand slams en de WTA-finales, behaald met drie verschillende partners: de Wit-Russische Aryna Sabelanka, de Taiwanese Hsieh Su-wei en de Russische Veronika Koedermetova. De 27-jarige Limburgse wint door haar Romeinse titel ook elf plaatsen op de wereldranking, van 17 naar 6. In 2021 en in 2022 stond Mertens helemaal bovenaan dat klassement. Ze gaf wel aan dat ze opnieuw pijn voelde aan haar schouder, een kwaal die haar eerder dit seizoen al gekweld had. Hierdoor twijfelt Mertens over haar deelname aan het toernooi in Straatsburg, dat de ultieme oefendraf richting Roland-Garros (28 mei) moest worden.

Brittney Griner maakt emotionele comeback in de WNBA

Zelfs de fans van de tegenpartij gingen uit hun dak toen Brittney Griner met haar eerste shot scoorde. Nog voor aanvang van de wedstrijd tussen de Phoenix Mercury en de LA Sparks had Griner een staande ovatie gekregen van de 10.000 toeschouwers. Griner ontving ook een stevige knuffel van de Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris. De 2m06 grote center maakte haar comeback in de WNBA nadat ze in 2022 tien maanden lang in een Russische gevangenis had doorgebracht. In februari 2022 werd Griner op de luchthaven van Moskou gearresteerd omdat er cannabisolie in haar koffer aangetroffen werd. Ze kreeg negen jaar gevangenisstraf, maar kwam eind vorig jaar vrij door een ruil met een Russische wapenhandelaar. Griners vorige officiële WNBA-wedstrijd (game 4 van de finale) dateerde van oktober 2021. Tegen de Los Angeles Sparks combineerde ze 18 punten en zes rebounds in 25 minuten, wat niet volstond voor de zege. Naar eigen zeggen zal ze nog tot aan het All Star Game in juli nodig hebben om weer over al haar capaciteiten te beschikken.

© Getty Images via AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer