© REUTERS

Van het miljoenenpubliek in Liverpool naar de Kloostertuin in Hamont-Achel: internationale tour van Gustaph nog niet voor meteen

Na het Songfestival beloofde Gustaph (42) een tournee langs alle landen die hem ‘douze points’ gaven, maar zo ver komt het (nog) niet. Wel zien we onze nationale held deze zomer op zowat elk lokaal podium, van Achel tot Zonnebeke.

Ilke Tobback

Een zevende plaats, het op een na beste Vlaamse resultaat ooit. En drie keer de maximumscore bij de stemmen van de jury. Het Eurovisiesongfestival winnen deed Gustaph niet, maar hoe dan ook was zijn passage een triomf. Eén die na afloop voor een emotionele eerste reactie zorgde: “Die tournees naar Griekenland, Georgië en Australië gaan er komen”, zei de zanger enthousiast. Als liefdesverklaring aan de landen die hem twelve points gaven. Maar wat is daar een week later van waar, nu de Eurovisie-storm is gaan liggen?

© PIXSELL

Nog niet veel, zo blijkt. Volgens Gustaphs team zal hij die piste onderzoeken, maar voorlopig staan er zo goed als geen buitenlandse trips op zijn planning. Een tour in eigen land wel. Deze zomer, zelfs. Maar van de glitter en glamour in Liverpool, toen ruim 1,3 miljoen landgenoten meekeken op tv, gaat het straks naar… de Kloostertuin in Hamont-Achel.

Negentien locaties

Niet meteen het grote podium waar een Songfestivalkandidaat van droomt, na een knappe prestatie. Maar ook geen onbekend terrein voor Gustaph. Als een van zeventien artiesten trekt hij door Vlaanderen met de Parkies-concerten van Radio 2. Die gaan door op negentien locaties en ontvangen beurtelings de acts. Onder anderen Karen Damen, Maksim Stojanac, Günther Neefs, Margriet Hermans, Bart Kaëll en Gers Pardoel maken ook deel uit van de poel. Gustaph start op 30 juni in Zonnebeke en staat in juli en augustus op zowat alle Parkies. Limburgse fans kunnen hem aan het werk zien in Maaseik (07/07), Genk (01/08), Maasmechelen (02/08), Hamont-Achel (04/08) en Sint-Truiden (10/08).

Hoewel het geloof er in België niet meteen was, kan je er prat op gaan dat het straks vol zal lopen bij Gustaph. Hard werk, maar daar is hij niet vies van, zei hij al. “Een paar weken terug werd nog voorspeld dat we 35ste of 34ste zouden worden op het Songfestival. We werden zevende. Ons harde werk heeft geloond, en daar ben ik blij om.”

© AP

Bij kiosken en kleine podia blijft het gelukkig niet. Het is een jaarlijkse traditie dat de Belgische Songfestival-inzending optreedt voor het koningspaar tijdens de Nationale Feestdag. Of Gustaph die traditie verderzet, is nog niet bevestigd, maar sowieso is hij op 21 juli terug te vinden op een podium: dat van de Gentse Feesten. Grote kans dat hij daar bovendien optreedt met twee van zijn drie achtergrondzangeressen, Chantal Kashala en Monique Hacum, die met hun andere groep ook op de Feesten spelen.

Ode aan Pride

En misschien wel de show waar Gustaph persoonlijk het meest naar uitkijkt: de Antwerp Pride. Met zijn Songfestivallied Because of you schreef hij een ode aan de queer-community, dus niet meer dan logisch dat hij daar terug te vinden is. “Hier staan als mezelf, met een positieve boodschap over queer, inclusiviteit en vrijheid, dat maakt me gelukkig”, zei hij al na zijn performance in Liverpool. Op 13 augustus mag hij dat bevestigen op de slotdag van de Pride.

© AFP

Krijgt hij toch heimwee naar zijn buitenlandse avontuur, dan heeft Gustaph voorlopig toch één internationale uitstap. Eind juli trapt hij mee het Milkshake Festival in Amsterdam af. Een week later deelt hij de affiche met Metejoor en Pommelien Thijs in Essen, op uitnodiging van ex-Clouseau-toetsenist Hans Francken, en op 12 augustus is er nog het Tribu Festival in Ninove.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer