Themabeeld

Maasmechelaar schrikt van minimumboete voor cannabisplantage: “8.000 euro? Zo geraak ik nooit meer uit de schulden”

Dilsen-Stokkem/Maasmechelen -

8.000 euro, dat is de minimumboete die in België wordt opgelegd voor druggerelateerde misdrijven. Een 48-jarige Maasmechelaar schrok woensdagochtend toen de Tongerse procureur die boete, samen met een celstraf, eiste omdat hij betrapt werd met een plantage in zijn woning.

Shauni Deferm

De veertiger stelt dat hij al jaren kampt met financiële problemen. Na zijn scheiding, waarbij hij onderhoudsgeld moet betalen, belandde de man naar eigen zeggen in een neerwaartse spiraal. “Ik heb altijd gewerkt tot 2019, maar toen kreeg ik een zwaar ongeval en nadien kwam corona. Ik zag die plantage als een manier om mijn schulden op te lossen”, zo sprak hij voor de Tongerse rechter.

Op 10 mei 2022 stond de wijkagent samen met een deurwaarder aan zijn toenmalige huis in Dilsen-Stokkem omdat de man een bevel tot betaling niet naleefde. Een zoemend geluid trok de aandacht van de wijkagent, waardoor de politie een huiszoeking uitvoerde. “We vonden een plantage van 164 planten in zijn woning. Er was ook een technische ruimte en de zegel van de elektrische kast ontbrak. De man beweerde dat hij de plantage alleen had opgebouwd en onderhouden”, aldus de aanklager. “Hij kocht de materialen en stekken in Maastricht. Zijn DNA werd ook gevonden op een borstelsteel en op een bus voedingssupplementen.”

Schulden

De procureur eist een celstraf van 18 maanden en een geldboete van 1.000 euro. Fluvius eist dan weer een schadevergoeding van 1.950 euro voor de elektriciteitsdiefstal en administratieve kosten.

“Die geldboete wordt nog vermenigvuldigd, waardoor er u een totale som van 8.000 euro boven het hoofd hangt”, benadrukte de Tongerse rechter. De veertiger schrok van het bedrag: “8.000 euro? Wauw… 8.000 euro? En 2.000 euro voor de elektriciteit? Dat is 10.000 euro… Met die boete erbij, geraak ik nooit meer uit de schulden. Dit is voor de rest van mijn leven.”

De rechter opperde om de man eventueel een uitstel onder voorwaarden te verlenen zodat hij zich kan laten begeleiden door een justitieassistent om zijn financiële situatie op orde te krijgen. De man zou ook opnieuw werk zoeken. “Ik heb een sollicitatie bij... Fluvius”, lachte de man. “U kent alvast iets van elektriciteit”, besloot de rechter.

Vonnis volgt op 7 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer