© Shutterstock
Nieuwe studie onthult waarom we ons zoveel zorgen maken
Een pandemie, een oorlog en een daarmee gepaard gaande economische crisis. De afgelopen jaren waren niet bepaald zorgeloos en dat merk je aan alles, niet in het minst aan je mentale toestand. We maken ons met z’n allen vaker zorgen en hoewel het misschien lijkt alsof dat nergens toe dient, heeft een nieuwe studie onthuld dat al dat gepieker wel degelijk een functie heeft.
Vooral ’s nachts durft ons brein weleens overuren te draaien. Het begint met één onschuldige gedachte, die je vervolgens ergens anders aan doet denken en voor je het weet is het ochtend en heb je geen oog dicht gedaan omdat je zoveel zorgen aan je hoofd had. Eens het daglicht door de gordijnen piept, vraag je je meteen ook af waarom je eigenlijk zo panikeerde - nergens voor nodig, toch?
Emotioneel beschermingsmechanisme
Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Anxiety Disorders, stelt dat al die zorgen meer nut hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. En daarvoor zijn twee redenen. Door continu negatief te denken over een bepaalde situatie, zouden we namelijk enerzijds voorbereid zijn op een negatieve uitkomst, wat teleurstelling zou vermijden. Anderzijds zouden negatieve gedachten ervoor zorgen dat we niet de indruk hebben dat onze huidige positieve staat zomaar aan stukken kan breken. Kort gezegd: piekeren dus een vorm van emotionele bescherming.
Toch vallen er wel enkele kanttekeningen te maken bij die conclusie. Het verleden herkauwen heeft bijvoorbeeld weinig zin en kan je toekomstige acties onnodig belemmeren. Bovendien is en blijft een goede portie optimisme gezond - probeer dus om je zorgen te beperken tot die aspecten in je leven die écht verkeerd dreigen te lopen. Als je merkt dat je er alleen niet uitkomt, is het uiteraard altijd een goed idee om een afspraak te maken met een psycholoog om samen tot een oplossing te komen.
Hoofdpunten
ANALYSE. “Ti Ta Trésor: Genkse Tovenaar is verdiende Speler van het Seizoen”
Peter Croonen, the day after: “Ik kijk al vooruit, wij willen naar Europese poules”
Scheidsrechterbaas legt uit waarom Genk geen strafschop kreeg in kampioenenmatch tegen Antwerp: “Geen goedkope penalty’s”
In het hoofd van de Genk-supporter: “Voor fans is dit erger dan voor meeste spelers”
Beste van Plus
Lees meer
De sleutel tot gezonde eetgewoonten? Antidieetspecialiste: “Probeer de tweeminutenregel”
Ja, ook kinderen ervaren stress: psychologe geeft praktische anti-stresstips per leeftijd
Zeven wandelingen onder de 7 kilometer: op zoek naar prachtige plekjes en verborgen moois
Is melk eigenlijk echt ‘goed voor elk’? De diëtist onderscheidt feit van fabel