Lucio Aquino verzet zich tegen overlevering aan Italië in onderzoek naar Calabrese maffia. — © TV Limburg
België keurt overlevering verdachten in maffia-onderzoek aan Italië goed, Lucio Aquino gaat in beroep
De Italianen willen dat de vermeende Limburgse maffiosi bij hen berecht worden voor drugssmokkel en lidmaatschap van de Calabrese ‘ndrangheta. Lucio Aquino en zijn neef Donato O. kregen dinsdag alvast te horen dat België hun overlevering goedkeurt, maar hun advocaten gaan in beroep.
De andere vier Limburgse verdachten krijgen op 2 juni te horen of ze ook al dan niet overgeleverd worden aan Italië. Hun Europees Aanhoudingsbevel (EAB) stond dinsdag op de raadkamer van Limburg, maar de advocaten vroegen en kregen uitstel. De zaak komt op 2 juni opnieuw voor.
Het gaat om de overleveringsverzoeken voor de broers Marcello N. (56) en Giuseppe N. (49) en de gebroeders Sebastiano S. (53) en Francesco S. (56). Zij zijn van Genk of settelden zich hier en staan al jaren op de radar van de Belgische speurders. Vandaag linkt Italië hen alle vier aan de machtige Calabrese maffiaorganisatie ‘ndrangheta. Als familieleden van de Strangio-Nirtaclan worden ze ervan verdacht een rechtstreekse lijn te hebben met de top van de organisatie die vanuit het kleine bergstadje San Luca opereert.
“Onze cliënt heeft niets te maken met de ‘ndrangheta. Hij is zelfs al twintig jaar niet meer in Italië geweest”
Advocaten Jan Keulen en Hugo Vandenberghe
Coke via Italiaanse haven
De vermeende Belgische leden van de ‘ndrangheta worden verdacht van witwaspraktijken, belastingontduiking, drugssmokkel en fraude. Ze zouden cocaïne vanuit Latijns-Amerika hebben ingevoerd naar ons land met een Italiaanse haven als tussenstop. De Belgische verdachten stonden in voor de import naar het Europese vasteland met de haven van Antwerpen als eindbestemming. Maar het gaat ook om het opzetten van cocaïnewasserijen en de in- en export van cannabis en hasj. Hiervoor werkten ze samen met Colombianen, Brazilianen en Albanezen. Italië voert al enkele jaren een onderzoek naar de drugstrafiek. Simultaan liepen en lopen in ons land gelijkaardige drugsonderzoeken.
Het leidde op woensdag 3 mei tot Operatie Eureka, wat justitie “het grootste onderzoek naar de Calabrese maffia ooit” noemt. Verspreid over Europa werden die dag bij tal van huiszoekingen 147 vermeende leden van de ‘ndrangheta gearresteerd. Van zes Limburgers vraagt Italië dus de overlevering via een EAB. De kans dat ons land daarop zal ingaan, wordt als aanzienlijk beschouwd. Tevens vragen de Italianen om een overdracht van de strafvordering. Ze willen met andere woorden het gelijkaardig Belgisch onderzoek naar de verdachten overnemen om hen in hun land te berechten.
Angst voor Italië
Maar niemand die een gevangenisuitje naar ‘de laars’ ziet zitten. Daar kunnen ze zwaarder gestraft worden en in een speciaal en gecontesteerd detentieregime voor vermeende maffiosi terechtkomen.
Voor bijvoorbeeld pizzabakker Marcello N. uit Genk, die in het Belgische dossier wel officieel verdacht wordt maar nooit werd aangehouden, zijn dat geen aangename vooruitzichten. “We hebben uitstel gevraagd om het dossier beter te kunnen bestuderen”, zegt diens advocaat Luk Delbrouck in een korte reactie. Veel collega’s van hem redeneren hetzelfde. “We hebben uitstel bekomen en gaan ons nu voorbereiden voor de raadkamer van 2 juni”, zegt Jan Swennen, die optreedt voor N.’s broer Giuseppe.
Ook voor de broeders Sebastiano en Francesco S. dreigt het Belgische onderzoek overgedragen te worden aan de Italianen. “Dit is een vraag die gesteld is”, zegt Adam Miskovic. Hij verdedigt Francesco. “Er is nog geen antwoord op, maar er is een brief van het Italiaanse parket. Dat moet nog genormaliseerd worden. Het gaat die kant op, maar het staat nog niet vast.” Bert Partoens en Natascha Bielen treden op voor Sebastiano en zijn eveneens tevreden met de twee weken extra om dieper op het zaak in te kunnen gaan.
Aquino en zijn neef
Aan de overlevering van Lucio Aquino (61) uit Maasmechelen en zijn neefje Donato O. (35) werd dinsdag al gehoord gegeven. Zij zouden in ‘onderaanneming’ voor de Strangio-clan drugstransporten georganiseerd hebben. Hun advocaten pleitten dinsdag en gaan nu in beroep tegen de beslissing van de raadkamer. De advocaten van Aquino zeggen dat ze alle rechtsmiddelen zullen aanwenden om een mogelijke overlevering aan Italië te voorkomen. “We zullen ons met hand en tand juridisch verzetten”, reageren Jan Keulen en Hugo Vandenberghe, raadsmannen van Lucio Aquino (61) uit Maasmechelen. “Onze cliënt heeft niets te maken met de ‘ndrangheta. Hij is zelfs al twintig jaar niet meer in Italië geweest. Wat betreft het EAB zijn er in België weigeringsgronden mogelijk. We kijken in onze verdediging naar het Belgisch en internationaal recht.”
“Wij hebben ons verzet tegen de uitlevering en verdere aanhouding. Onze mening is dat het om dezelfde feiten gaat als waarvoor hij in België ook al vervolgd wordt, namelijk het dossier Costa”, verduidelijkt Donato’s advocaat Frank Scheerlinck. Het beroep komt binnen de twee weken voor de kamer van de inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen.
Meesters Jan Keulen en Hugo Vandenberghe bij het verlaten van de rechtbank in Tongeren. — © BELGA
© rr
Hoofdpunten
Peter Croonen, the day after: “Ik kijk al vooruit, wij willen naar Europese poules”
Scheidsrechterbaas legt uit waarom Genk geen strafschop kreeg in kampioenenmatch tegen Antwerp: “Geen goedkope penalty’s”
In het hoofd van de Genk-supporter: “Voor fans is dit erger dan voor meeste spelers”
Reconstructie: Kampioensbeker legde 160 kilometer af tijdens waanzinnige voetbalavond