Elien Vekemans wint en plaatst zich voor EK U23.© If

Atletiek Interclubs Super League

Polsstokspringster Elien Vekemans plaatst zich in Luik voor EK U23: “Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat het niet onmogelijk was”

Luik/Leuven -

Op de vernieuwde baan van Luik heeft Excelsior Brussel de eerste gemengde interclubs gewonnen. Daring Leuven werd de beste Vlaamse ploeg als tweede, de fusieclub Lyra-Lierse legde beslag op de derde plaats. Polsstokspringster Elien Vekemans (22) zorgde voor het hoogtepunt van de meeting. De Leuvense atlete wipte over 4,22m, waarmee ze het concours won én zich plaatste voor het EK U23 in Finland.

Erik Gyselinck

Elien Vekemans kwam in Naimette-Xhovémont toe met geen al te grote verwachtingen. “Ik had pas recent mijn voet verstuikt, waardoor ik niet kon springen op een volledige aanloop”, verklaarde de pupil van Steven Taeleman. “In die omstandigheden durfde ik niet aan de EK-norm te denken, maar ergens in mijn achterhoofd wist ik toch dat het niet onmogelijk was. Dat gebeurt dan toch. Het is leuk om die prestatie zo vroeg op het seizoen te leveren.” Na het EK U18 in Györ en het EK U18 in Boras, waar ze brons veroverde, wordt dit haar derde internationale toernooi.

Buitenlands avontuur

Elien Vekemans studeerde aan de universiteiten van Oklahama en Arkansas in de Verenigde Staten van Amerika. Ze heeft nog een laatste jaar bio-ingenieur voor de boeg, maar twijfelt om haar studie in eigen land af te maken. De 22-jarige atlete uit Herent houdt aan haar Amerikaanse avontuur alleszins goede herinneringen over. “Ik deed er veel ervaring op, ben er als persoon hard gegroeid en ben een stuk zelfstandiger geworden. Ook op sportief vlak heb ik er veel geleerd. Alleen als het niet vlot, is het er een eenzaam bestaan.”

Voorlopig blijft Vekemans nog een poos in België. “Mijn eerstvolgende wedstrijd wordt het kampioenschap van Vlaanderen op 18 mei in Gent. Daarna werk ik een aantal meetings af van de Flanders Cup. Ik hoop ook te mogen deelnemen aan enkele meetings in het buitenland om op een hoger niveau te kunnen presteren. Om daarvoor uitgenodigd te worden, moet ik 4,35 of 4,40m in de benen hebben.” Dat is geen onmogelijke opdracht, want op een indoormeeting vorig jaar in Texas vestigde Vekemans het Belgische beloftenrecord op 4,47m.

Uitblinkers

Behalve Lien Vekemans schitterde ook Hanne Claes, die haar beste disciplines aan teamgenoten overliet en zelf de 100m en de 200m naar haar hand zette in voortreffelijke tijden. In een trage 3.000m bij de mannen verraste Kobe Hermans. Hij haalde het voor sneller aangeschreven atleten zoals Michaël Somers, Simon Debognies en Lahsene Bouchikhi.

Met een zuinige 47”03 was Jonathan Sacoor de snelste op de 400m. Martina Weil, de Chileense vriendin van Sacoor, verbeterde ondertussen haar eigen nationale record met een tijd van 51”67. Nadien had ze nog voldoende brandstof over om samen met Camille Laus en de broers Dylan en Kevin Borlée het Belgische clubrecord in de mixed 4x400m met 13 seconden scherper te stellen. De nieuwe toptijd bedraagt nu 3’16”29.

Jana Van Lent won zowel de 3.000m als de 5.000m. Zij droeg meer dan haar steentje bij tot de uiteindelijke overwinning van Excelsior. In de Super League zullen Luik en Dampicourt volgend seizoen vervangen worden door Seraing en Herentals, de nummers één en twee op de First League in Vilvoorde, waar de thuisploeg derde werd voor gouwgenoot Roba.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer