Jago Geerts.© Fullspectrummedia

Autoritaire Jago Geerts pakt poleposition in GP van Spanje

Jago Geerts (23) blijft heersen in de MX2. De Balenaar won in Arroyomolinos de kwalificatierace en start zondag dus vanop de pole in de GP van Spanje. Straf ook: de tweede plek van Lucas Coenen. Liam Everts eindigde tiende.

Jürgen Schrooten

Jago Geerts lijkt wel in de vorm van zijn leven te verkeren. Vorig weekend ging hij na een demonstratie in Portugal met 60 WK-punten aan de haal. Die goede lijn trok hij zaterdag door in de GP van Spanje. In de kwalificatierace was er geen kruid gewassen tegen de rijder van het Genkse Kemea Yamaha. Het wedstrijdverhaal is dan ook snel verteld: kopstart, kloof van vier seconden slaan en controleren. Goed voor zijn vierde poleposition (in zes GP’s dit jaar) én 10 WK-punten. In het WK telt Geerts nu 40 punten meer dan eerste achtervolger Andrea Adamo.

Lucas Coenen.© Photographic Art

Straffe Lucas Coenen

Geerts was niet de enige Belg die zijn visitekaartje afgaf in Arroymolinos. Lucas Coenen - nog altijd maar 16 jaar - finishte knap tweede. Vooral de manier waarop was straf. De Wolf, Längenfelder en Adamo hijgden een race lang in zijn nek, maar de tiener gaf geen krimp.

Liam Everts verging het minder goed. De KTM-rijder werd ingesloten bij de start en moest vanuit 24ste positie aan een inhaalrace beginnen. En dat deed de 18-jarige Lummenaar prima. Ronde per ronde schoof hij op om uiteindelijk nog op de tiende plaats te eindigen. Net genoeg voor het laatste WK-puntje.

Zware crash Febvre

De start van de MXGP werd opgeschrikt door een zware crash van Romain Febvre, die een viertal rijders over zich heen kreeg. De Fransman - die al enkele jaren in Niel-bij-As woont - verloor (even) het bewustzijn waardoor de wedstrijd werd stilgelegd. Een eerste scan in het medisch centrum bracht geen zware blessure aan het licht. Mogelijk gaat het dus om een (zware) hersenschudding, al zal Febvre nog enkele extra onderzoeken moeten ondergaan.

De kwalificatierace werd - na een herstart- overigens gewonnen door Jorge Prado. De Spaanse Lommelaar start zondag dus op de pole voor eigen volk. Brent Van Doninck eindigde 13de.

Liam Everts.© Photographic Art

MX2: kwalificatierace: 1. Geerts, 2. L. Coenen, 3. Längenfelder, 4. De Wolf, 5. Adamo,... 10. Everts, 17. S. Coenen. WK-stand: 1. Geerts 275, 2. Adamo 235, 3. De Wolf 227, 4. Benistant 211, 5. Längenfelder 209,.. 7. Everts 158, 9. L. Coenen 139, 26. S. Coenen 11.

MXGP: kwalificatierace: 1. Prado, 2. Herlings, 3. Seewer, 4. Guadagnini, 5. Forato,... 13. Van Doninck. WK-stand: 1. Prado 256, 2. Herlings 238, 3. Febvre 214, 4. Renaux 202, 5. Fernandez 186,... 13. Van Doninck 83.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer