© Wout Donckers

© Wout Donckers

© Wout Donckers

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Van leeggeroofde winkel tijdens de oorlog tot familieruzies in de winkel: Brans Gereedschappen bestaat 100 jaar

Lommel -

Lommel is een eeuweling rijker. Het familiebedrijf Brans Gereedschappen mag deze maand namelijk 100 kaarsjes uitblazen. Honderd jaar van materialen en advies voor professionals en doe-het-zelvers, inspirerend ondernemerschap en hartverwarmende anekdotes.

Wout Donckers

1923. Een Britse ontdekkingsreiziger struikelt het graf van Toetanchamon binnen, Atatürk lijmt Turkije aan elkaar met de resten van het Ottomaanse rijk en Adolf Hitler vliegt de gevangenis in na een mislukte staatsgreep. Maar daar ligt het Lommelse echtpaar Joseph Brans en Magaretha Geldmeyer niet wakker van. Zij hebben net hun eigen winkel geopend, waar ze stoven, pannen, sloten en sleutels – en daarna ook gereedschappen – verkopen. De eerste hoofdstukken van een prachtig familieverhaal werden geschreven.

In 1960 besloten ze de fakkel over te dragen aan zoon Marcel en zijn vrouw Josee, die de winkel verder zouden uitbouwen met een uitgebreid aanbod aan gereedschappen, ijzerwaren én de eerste elektrische machines. In 1996 was het vervolgens de beurt aan kleinzoon Jos Brans en zijn vrouw Chris, die de winkel succesvol de 21ste eeuw in leidden met een verdere specialisatie in schrijnwerkerij en de switch naar digitaal.

Discussies

Van de Duitsers die hun winkel leeg roofden tijdens de oorlog tot een vertegenwoordiger die de winkel een fles whisky cadeau deed om die vervolgens zélf leeg te drinken: met zo’n rijke geschiedenis vallen er uiteraard heel wat verhalen te vertellen. “Ik herinner me ook een koppel dat samen nieuwe deurklinken kwam uitkiezen in de winkel”, vertelt Jos. “Die zoektocht mondde uit in een hevige discussie, waarbij de man beweerde dat ze grijze klinken hadden terwijl de vrouw zwoer dat ze zwart waren. Terug naar huis dan maar. Enkele dagen later kwamen ze terug. Toen bleek dat geen van hen gelijk had.”

Wie de Bransen kent, weet dat ze geen gelegenheid onbenut laten om een feestje te vieren. En welke gelegenheid is beter dan 100 jaar Brans Gereedschappen? “In eerste instantie vieren we dat met de familie, maar natuurlijk betrekken we ook onze klanten in het feestgedruis,” klinkt het. “Bij elke aankoop van 50 euro of meer krijgen ze een tombolalot, waarmee ze kans maken op prachtige prijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer