Catastrofe vermeden: fans gaan op de vuist tijdens WK rally en stoppen pas enkele seconden voor bolide komt aanscheuren

Elfyn Evans schreef afgelopen weekend de Rally van Kroatië op zijn naam. De Brit had in zijn Toyota Yaris 27 seconden voorsprong op Ott Tänak (Ford Puma). Zijn ploegmakker Sébastien Ogier werd vijfde, maar beleefde ei zo na een dramatisch moment.

Vincent Van Genechten

Tijdens een van de proeven passeerde de Franse WK-leider aan hoge snelheid slechts enkele seconden op een plek waar net een gevecht had plaatsgevonden onder toeschouwers. De stewards van dienst probeerden de boel te kalmeren, maar een van hen moest zich uit de voeten maken toen Ogier kwam aanscheuren op het Kroatische asfalt.

De beelden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Neuville wint afsluitende power stage

Thierry Neuville (Hyundai i20 N Rally1) moest zaterdagvoormiddag opgeven op een moment dat hij aan de leiding reed. Op zondag herstartte de Belg, won hij de power stage en pakte hij zo toch nog 5 WK-punten. Voor Evans is zijn zesde zege in zijn carrière. In de WK-tussenstand leiden Evans en Ogier met elk 69 punten. Neuville zakt naar de vijfde plaats en heeft 11 punten minder dan Evans en Ogier.

De Rally van Kroatië werd één groot eerbetoon aan Craig Breen die in aanloop van deze rally tijdens een testsessie om het leven kwam. Alle teams eerden op hun manier de sympathieke Ier die graag gezien was. Toyota besliste voor de start slechts twee wagens WK-punten te laten scoren: die van Ogier en Rovanperä. Op die manier waren ze solidair met Hyundai die ook maar twee wagens in koers hadden. Bij de ceremoniële start op donderdagavond werd één familiefoto gemaakt van alle teams samen.

De drie ritten op zondagochtend waren overbodig. Het was enkel nog uitkijken naar de power stage waar er extra WK-punten te scoren waren. En in die powerstage was Thierry Neuville de beste. “Het in niet mogelijk om beter te doen”, zei Neuville in de wagen tegen zijn copiloot Martijn Wydaeghe. En gelijk had hij. Aan de finish was de Belg best emotioneel. “Eigenlijk weet ik niet wat te zeggen. Ik ben zo ontgoocheld voor het team, voor ons na alles wat er gebeurd is. Dit is een moeilijk moment. We wilden zo graag winnen voor Craig. Het is een gemiste kans. Weet je, we moeten altijd meer dan 100% zijn. Als je op de limiet rijdt, dan kan je dit soort fouten moeilijk vermijden. Het is zwaar, maar we hebben alles gegeven. Deze was voor Craig.” Dankzij winst in de power stage scoort Neuville alsnog 5 WK-punten.

In de WK-tussenstand delen Ogier en Evans de leiding met elk 69 punten. Wereldkampioen Kalle Rovanperä volgt op één punt. Ott Tänak is vierde in de WK-tussenstand. Met 65 punten heeft hij vier punten achterstand op Ogier en Evans. Dankzij de winst in de power stage weet Neuville toch nog een klein beetje de schade te beperken. Hij heeft nu 58 punten. Dat zijn er elf minder dan de leiders. Bij de merken blijft Toyota leider voor Hyundai en Ford.

Van 11 tot en met 14 mei wordt de Rally van Portugal gereden, dat is de vijfde wedstrijd van het WRC 2023.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer