Aangeboden door JOBAT

Welke extralegale voordelen zitten in de lift?

Je loonpakket is meer dan wat er maandelijks op je bankrekening verschijnt. Denk aan je maaltijd- of ecocheques (een klassieker), een bedrijfswagen (een favoriet) of de fiets (een stijger). Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.

William VisterinBron: Jobat.be

“Extralegale voordelen zijn zaken die medewerkers krijgen bovenop hun brutoloon én die zowel voor de werkgever als de werknemer voordelig zijn. Kortom: waar ze dus minder op belast worden dan op gewoon loon”, licht Matthias Debruyckere toe, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis.

“Veel van de voordelen zijn hierdoor natuurlijk wel gebonden aan regels. Maaltijdcheques zijn bijvoorbeeld gelimiteerd tot een bepaald bedrag, vereisen een minimale tussenkomst van de kant van de werknemer en zijn gekoppeld aan het aantal gewerkte dagen”, illustreert Matthias Debruyckere.

Daar is het cafetariaplan

"Qua extralegale voordelen zet vooral de trend van individualisering zich voort”, zegt Wout Dejaeghere, total reward consultant bij hr- en welzijnsadviseur Attentia. “Het aanbod aan extralegale voordelen is erg groot en als werkgever is het ook niet evident om net die zaken aan te bieden die jouw medewerkers willen. Daar zitten namelijk grote verschillen in."

Als oplossing hiervoor bieden steeds meer werkgevers volgens Dejaeghere een cafetariaplan aan. “Binnen zo’n cafetariaplan kunnen werknemers dan zelf hun budget spenderen”, stelt de consultant van Attentia. Werknemers kunnen via zo’n cafetariaplan dat bedrag zelf spenderen: een extra tandverzekering, bijkomende verlofdagen, een leasefiets of toch gewoon een uitkering in een nettobedrag.

Welke voordelen zitten in de lift?

Wout Dejaeghere ziet als trend dat meer en meer werkgevers binnen dergelijke cafetariaplannen inzetten op welzijn, in de brede betekenis van het woord. “Extra vakantiedagen bijvoorbeeld. Of alles wat te maken heeft met gezondheid, sport en fietsen in het bijzonder.” Ook medische check-ups en begeleiding bij sporten, zitten volgens Dejaeghere in de lift.

Tegelijk worden bestaande, populaire voordelen verder uitgebreid. “Denk aan de verzekering ambulante kosten. Deze verzekering zorgt voor de terugbetaling van medische kosten bovenop de hospitalisatieverzekering.” Volgens Wout Dejaeghere evolueert het aanbod constant. “Als nieuwigheid binnen dit aanbod zijn we ook iets aan het uitwerken om medewerkers financieel te stimuleren om gezonde voeding te kopen.”

Andere populaire zaken waar medewerkers – en dus ook werkgevers – meer aandacht aan besteden zijn volgens Matthias Debruyckere van Liantis extra verlof en meer mogelijkheden rond opleidingen en mobiliteit.

“Zo merk je inderdaad dat meer en meer bedrijven kijken hoe ze een bedrijfsfiets kunnen aanbieden. In sommige bedrijven zie je ook dat warrants en aandelenopties aangeboden worden aan medewerkers, vooral in grotere organisaties. Al is de winst hierbij niet altijd verzekerd”, vult hij aan.

“Bepaalde zaken zijn ook na corona blijven hangen. Zo bieden meer werkgevers ook een tegemoetkoming aan voor het thuiskantoor wanneer hun bedienden structureel thuiswerken.”

Klassiekers blijven in trek

In de top drie van de meest toegekende extralegale voordelen staan volgens Liantis de eindejaarspremie, de maaltijdcheques en de ecocheques. “Belangrijk: in sommige sectoren is de eindejaarspremie verplicht, omdat het zo vastgelegd is in een sectorale cao”, merkt Matthias Debruyckere op.

Ook de bedrijfswagens en de bijhorende tankkaart, het toekennen van laptops en gsm’s, het vergoeden van elektriciteits- of internetfacturen blijven volgens Debruyckere populaire klassiekers, mede door de recent fel stijgende prijzen.

“Bij arbeiders zien we dat extralegale voordelen nog minder toegekend worden. Nochtans kunnen ze ook voor deze groep medewerkers een goede aanvulling zijn op hun brutoloon, zeker in de war for talent.”

Originele manieren?

Werkgevers blijven steeds op zoek naar originele manieren om hun medewerkers fiscaalvriendelijk te verlonen.

“Vaak is dat zoals de zoektocht naar de heilige graal en grijpt de overheid snel in als ze ziet dat bepaalde zaken aangeboden worden. Denk maar aan de energietussenkomst die werkgevers in 2021 toekenden aan medewerkers. Dit bedrag werd uiteindelijk toch bekeken als loon en werkgevers moesten hier alsnog RSZ-bijdragen en volledige belastingen op betalen”, vertelt Debruyckere. “Originele ideeën toetsen werkgevers dus best goed af.”

Bron: Jobat.be