Aanslag in Antwerpen gelinkt aan drugsmilieu: ouderlijk huis van verdachte in Sky-dossier geviseerd

Antwerpen -

De aanslag in de Antwerpse Osystraat nabij de Rooseveltplaats, waarbij een zware explosie maar liefst twintig huizen in de buurt heeft beschadigd, is wel degelijk te situeren in het drugsmilieu. De geviseerde woning is het ouderlijke huis van Xavier P., onder meer verdachte in het grote Sky-dossier tegen Gianni B..

jtp

De krachtige ontploffing vond iets na 3u plaats. “Heel ons gebouw trilde, maar het duurde even voor ik doorhad wat er precies gaande was”, vertelt een buurtbewoner die in de Osytraat woont. “We zagen enkel rook buiten, dus besloten om voor de veiligheid naar buiten te gaan. Op straat lag er heel veel glas, zowel van auto’s als van woningen”, zegt de vrouw.

Ook in de Rotterdamstraat is er schade.© BFM

Aanvankelijk werd gedacht aan een gasontploffing, maar al snel bleek dat er meer aan de hand was. “In de straat rook het niet meteen naar gas, maar wel verbrand. Alsof er iemand vuurwerk had afgestoken”, aldus de vrouw nog. Dat bevestigt ook de Antwerpse politie. “We gaan uit van een explosief dat tot ontploffing is gebracht”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Dat explosief werd vermoedelijk op de trapjes aan de inkom van de geviseerde woning geplaatst en vernielde de voordeur. “We hebben gezien dat ook de gevel ernstige schade heeft opgelopen”, zegt Bruyns. “De brandweer is ter plaatse gekomen om een risico-inschatting te maken. Zij hebben geoordeeld dat er stuttingswerken moeten gebeuren zodat een steunbalk niet zwaarder beschadigd zou raken, zodat de woning niet instabiel wordt.”

Operatie Sky

De aanslag is wel degelijk te situeren in het drugsmilieu. De geviseerde woning is het ouderlijke huis van Xavier P., onder meer verdachte in het grote Sky-dossier tegen Gianni B. dat later voor de correctionele rechtbank in Antwerpen wordt behandeld. De bende wordt ervan verdacht zeker 11 ton cocaïne te hebben ingevoerd.

De speurders konden bij Operatie Sky verschillende gebruikersnamen in het versleutelde chatsysteem Sky ECC aan P. linken. Hij zat in dat onderzoek al een tijd in de gevangenis in voorarrest. P. was in het verleden betrokken bij verschillende uithalingen in de Antwerpse haven en staat bekend als iemand met een bijzonder goed netwerk van havenarbeiders.

Xavier P. en Gianni B. werkten voor verschillende mensen. In dossier zitten ‘illustere’ opdrachtgevers als Bolle Jos, Omar Govers en Diter C. Hoofdverdachte B. stuurde de criminele organisatie aan vanuit een villa in Marbella, maar werd in de zomer van 2021 opgepakt door de politie.

Ook in de ruime omgeving van de Osystraat is er schade. “Het gaat in totaal om twintig woningen waar we op dit moment van weten dat er schade is. Het gaat dan voornamelijk over glasbreuk. Er zijn ook vijf voertuigen beschadigd”, zegt Bruyns nog.

© BFM

Geen extra maatregelen

In het ATV-programma ‘Wakker Op Zondag’ reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v). “Het is ongelooflijk als je wakker wordt ’s ochtends met alweer zo’n bericht van de veiligheidsdiensten. Er zijn nu veel huizen getroffen, gelukkig voornamelijk materiële schade, glasbreuk en dergelijke. Dan zie je dat het overal is, dat elke buurt in Antwerpen getroffen kan worden”, zegt de minister.

“Dat sterkt mij alleen meer in de overtuiging dat we op de weg die we zijn ingeslagen, moeten doorgaan: meer mensen bij de federale gerechtelijke politie. We hebben recentelijk besloten om meer mensen bij de scheepvaartpolitie – die specifiek bevoegd zijn voor de haven – aan te werven om de havenzone te bewaken. Natuurlijk weten we ook dat er een uitdeining is naar het centrum van de stad.”

Extra maatregelen lijken niet meteen aan de orde. Volgens minister Verlinden is er nog tijd nodig om de beslissingen die al zijn genomen, met name het versterken van de federale politie, uit te voeren. “Dat is iets dat opgebouwd wordt. We moeten die mensen deels nog recruteren. Dat vraagt wel enige tijd. In de komende maanden gaan we zien dat het korps versterkt wordt. We hebben ook de drugscommissaris aangeduid die binnenkort echt van start zal gaan. Maar het is een complex fenomeen waarbij ook internationale samenwerking cruciaal is.”

© BFM

© BFM

De brandweer op de hoek van de Rotterdamstraat en Osystraat.© BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer