© TVL

Phillipaerts neemt afscheid als korpschef politie LaMa: “Lokale politie krijgt te veel federale taken”

Lanaken/Maasmechelen -

Met gemengde gevoelens neemt Jacques Phillipaerts afscheid als korpschef van de politiezone Lanaken-Maasmechelen. Hij is dankbaar dat hij het korps acht jaar mocht leiden. “Maar er worden steeds meer opdrachten van de federale politie doorgeschoven naar de lokale. En dat verhoogt de werkdruk”, zegt hij. Zijn opvolger Ronin Cox staat voor grote uitdagingen.

De cijfers in het jaarverslag 2022 dat zopas werd voorgesteld liegen er niet om. Ondanks een beperkte uitbreiding van het personeelskader is er steeds minder blauw op straat. “De uitstroom is groter dan de instroom. Heel wat mensen gaan deeltijds werken, er zijn opvallend meer arbeidsongevallen en steeds meer opdrachten worden van de federale politie doorgeschoven naar de lokale, waardoor deze nog nauwelijks toekomt aan de eigen taken. Dat verhoogt de werkdruk”, klaagt afscheidnemend korpschef Phillipaerts aan.

“Bovendien worden we geconfronteerd met tal van nieuwe uitdagingen. Denk aan cybercriminaliteit, toenemend geweld op de politie, familiale conflicten vaak met een psychologische inslag, drugscriminaliteit, opsporingen ...”

Niet akkoord

In zijn bezorgdheden wordt hij bijgetreden door de burgemeesters Marino Keulen (Open Vld) en Raf Terwingen (cd&v) van de zone Lanaken-Maasmechelen. Al gaan zij niet akkoord met Phillipaerts voorkeur voor een verregaande samenwerking tussen politiezones of de creatie van grotere zones. Volgens hen kan de dienstverlening voor de burger in de Kerk- en Dorpsstraat daardoor in het gedrang komen.

Korpschef Jacques Phillipaerts (links) geeft de ‘sleutel’ van de politie Lanaken-Maasmechelen door aan zijn opvolger Ronin Cox.© Eddy Vandoren

Veiligheidsmonitor

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Integendeel, op dit ogenblik wordt er een nieuw commissariaat gebouwd in Maasmechelen. Het korps werd ook uitgerust met nieuwe voertuigen met hypermoderne snufjes, met technologisch hoogstaand informaticamateriaal en met drones die bij incidenten kunnen gebruikt worden.

Bovenal blijkt uit de ‘veiligheidsmonitor’ dat de inwoners erg tevreden zijn over de dienstverlening. Al blijken er toch een aantal ergernissen te zijn die voortdurende aandacht verdienen: onaangepaste snelheid, sluikstorten, hinderlijk parkeren, agressief gedrag in het verkeer en lawaaierige wagens. “Daarop zullen we blijvend moeten inzetten”, besluit Phillipaerts, terwijl zijn opvolger Ronin Cox instemmend knikt.(eva / ppn)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer