Themabeeld.© BELGAIMAGE

Illegale stekkenkwekerij en plantage in Dilsen-Stokkem en Maaseik: 415.350 euro winst verbeurd

Bree/Dilsen-Stokkem/Maaseik -

Een 47-jarige Breeënaar krijgt 40 maanden cel voor het organiseren van een stekkenkwekerij en een cannabisplantage in Maaseik en Dilsen-Stokkem. Samen met acht andere verdachten stond hij voor de rechter.

Shauni Deferm

Negen beklaagden, waaronder onder andere twee koppels met studerende kinderen, een kleuterleidster en een voormalige pizzabakker, moesten zich verantwoorden voor hun rol in een cannabisplantage in Dilsen-Stokkem en een stekkenkwekerij in Maaseik. “Het zijn ogenschijnlijk brave burgers, met normale jobs en een goed inkomen. Maar ze hebben zich laten leiden door geldgewin om criminele praktijken uit te voeren. Dat is enorm frappant”, zo stelde de Tongerse procureur eerder.

6.000 stekken

Een 47-jarige Breeënaar werd geviseerd als de spilfiguur die in begin 2018 de plantage in de kelder van een woning van een bevriend koppel uit Dilsen-Stokkem oprichtte. De bewoner van het huis waar de plantage werd ingericht, sprak over een gezamenlijk idee om zijn schulden zo te kunnen aflossen: “We raakten aan de praat over mijn financiële problemen. Van het een kwam het ander. Ik heb nadien ook wel wat geholpen met de techniek, zoals de installatie en reparatie van de airco’s.” ‘De kennis met knowhow’ geeft ook toe dat hij meehielp om de start van de plantage in goede banen te leiden.

Uiteindelijk kwam er ook een stekkenkwekerij van zo’n 6.000 stekken in de huurwoning van de veertiger in Maaseik aan het licht. Een goede vriendin van hem, die het appartement huurde, verzorgde de plantjes. Ook de zus van de veertiger, overigens een kleuterleidster, hielp samen met haar partner af en toe met het knippen van de stekken en cannabisplanten. De zus kreeg de opschorting.

Tot slot werd er ook in de richting van een pizzabakker uit Diepenbeek gekeken, die door tapgesprekken bij het dossier betrokken raakte. Hij zou af en toe stekken hebben aangekocht bij de veertiger. Tijdens de huiszoeking vonden de agenten bij de man een droogruimte op zolder. Daar lag 17 kilogram cannabis op rekken te drogen. Ook de huisgenoot van de pizzabakker riskeert een celstraf omdat hij op de hoogte zou geweest zijn van wat er zich boven de pizzeria afspeelde.

415.350 euro

De negen verdachten gaven hun rol grotendeels toe. De veertiger uit Bree kreeg de strengste straf met 40 maanden en een geldboete van 12.000 euro. De kennis kreeg 30 maanden cel en dezelfde geldboete. Zijn vrouw kreeg de opschorting. De andere betrokkenen werden veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, 15 maanden cel, 2 jaar cel en 30 maanden cel, al dan niet met uitstel. In totaal moeten ze de elektriciteitsmaatschappij een schadevergoeding van ruim 78.000 euro. De rechter verklaarde een totaal bedrag van 415.350 euro winst verbeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer