Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren wilden burgemeester vermoorden

Antwerpen/Brussel -

De jihadistische groepering die maandag werd opgepakt in Antwerpen, Molenbeek en Eupen wilde N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever vermoorden. Daarnaast hadden de jonge terroristen plannen om politiekantoren aan te vallen. Dat heeft Gazet Van Antwerpen uit meerdere bronnen vernomen en wordt bevestigd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Zodra er sprake was van geweld, zijn we tussengekomen.”

Joris van der Aa

De speurders van de afdeling Terro van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen vielen maandagavond gelijktijdig binnen op meerdere adressen van geradicaliseerde jongeren, onder meer in Merksem en Borgerhout. In Antwerpen werden vijf verdachten opgepakt. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) sprak over “een plot gericht op overheidsinstanties”.

Tijdens het ochtendnieuws op VRT bevestigt hij dat De Wever een mogelijk doelwit was.“Ik kan bevestigen dat het federaal parket heeft gezegd dat de naam van de burgemeester is gevallen … Onze diensten hebben geen risico genomen. Zodra er sprake was van geweld, zijn ze tussengekomen.”

De speurders hielden de jongeren al een tijdje in de gaten, omdat ze in sneltempo zouden zijn geradicaliseerd. De verdachten maakten niet alleen plannen om politiekantoren aan te vallen, de groep jongeren wilde ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) om het leven brengen. Het hoofddoekenverbod in Antwerpen, waar personeel in loketfuncties geen zichtbare religieuze tekenen mag dragen, zou een van de motieven zijn geweest om Bart De Wever tot “doelwit” te maken van een terroristische moord.

“Vergevorderde plannen”

De speurders en het federaal parket onderscheiden twee groepen in het dossier. Er is een Antwerpse tak rond de 20-jarige Elias E.A. uit Merksem, die op de radar van de speurders kwam nadat een buitenlandse inlichtingendienst hen getipt had over de mogelijke terroristische activiteiten van de jongeman. Daarnaast is er een Brusselse groep rond de 19-jarige Adam D. De speurders kwamen tijdens het onderzoek ook een ‘oude bekende’ tegen: de 19-jarige Kosovaar Sebastian B. uit Eupen. Die werd twee jaar geleden al eens opgepakt omdat hij een aanslag beraamde op een politiekantoor.

De speurders stelden vast dat de groepen uit Antwerpen en Brussel contact met elkaar zochten. Toen duidelijk werd dat de verdachten op zoek gingen naar wapens om hun plannen tot uitvoering te kunnen brengen, besloot het federaal parket om in te grijpen. Het federaal parket noemde hun plannen “concreet” en “vergevorderd.” Dat bleek ook uit de resultaten van de huiszoekingen bij de Antwerpse verdachten. Bij de invallen van maandag werd een gedemilitariseerd wapen aangetroffen, waarvan de loop onklaar gemaakt was. Daarnaast vonden de speurders ook twee zogenaamde BB-guns: pistolen die kleine plastic kogeltjes afvuren. Maar de groep was ook naarstig op zoek naar krachtigere vuurwapens.

Dat de plannen concreet waren, bleek ook uit de resultaten van de huiszoekingen bij de Antwerpse verdachten. Bij de invallen van maandag werd een gedemilitariseerd wapen aangetroffen, waarvan de loop onklaar was gemaakt. Daarnaast vonden de speurders ook twee zogenaamde BB-guns: pistolen die kleine plastic kogeltjes afvuren. Maar de groep was ook naarstig op zoek naar krachtigere vuurwapens.

Zeven in de cel

De Brusselse gerechtelijke politie arresteerde maandagavond drie mannen uit Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek en Zaventem. Adam D. is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, en het verspreiden van een boodschap “met het oogmerk om aan te zetten tot het plegen van een terroristisch misdrijf”.

Ook zijn kompanen, de 23-jarige Belg Karim H. en de 20-jarige Bulgaar Sergey R. zijn aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. In totaal werden tijdens de operatie acht mensen opgepakt, van wie er zeven in de cel moeten blijven. Maandag verschijnen ze voor de raadkamer.

Bij het federaal parket bevestigt men dat de Antwerpse tak van de terroristische groep plannen maakte om N-VA-voorzitter Bart De Wever te liquideren. “De naam van De Wever is in het Antwerpse onderzoek inderdaad gevallen”, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Maar het is niet zo dat er al een dag en een uur was vastgelegd waarop de aanslag had moeten plaatsvinden. Zo concreet was het nu ook weer niet.”

Bart De Wever was zelf niet bereikbaar voor een reactie. “Dit is een gerechtelijke zaak waar wij geen enkele commentaar over kwijt kunnen”, zegt Johan Vermant, de woordvoerder van De Wever.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer