Volgens de rechter is het duidelijk dat de 58-jarige Genkenaar betrokken is bij de plantages.© AFP

Conciërge (58) krijgt 30 maanden cel voor plantages in Genkse huurwoningen

Genk -

Een 58-jarige Genkenaar krijgt 30 maanden cel, met de helft uitstel, voor het telen van cannabisplanten in twee aangrenzende woningen. Zelf ontkende hij en wees hij naar een onbekende Bulgaar, maar volgens de rechter is zijn betrokkenheid duidelijk.

Shauni Deferm

De vijftiger en zijn echtgenote verkochten de twee panden in de Hoevezavellaan in 2010 nadat ze met hun kledingzaak in financiële problemen geraakten. De nieuwe eigenaar van de panden sloot een overeenkomst met de vijftiger: de man mocht tegen een vriendenprijsje in een van de appartementen van het pand blijven wonen, in ruil zou de vijftiger de rol als conciërge op zich nemen. Hij regelde de huurovereenkomsten en zou hij enkele verbouwingswerken uitvoeren. De man kreeg op die manier als enige terug alle sleutels in handen waardoor hij ook in de magazijnen achter de woningen binnen kon.

1.175 planten

In april en juni 2019 kreeg de politie enkele anonieme tips binnen over cannabisplantages in de panden. De politie klopte aan bij de kapperszaak die op de benedenverdieping in het voorgebouw gevestigd was, maar de huiszoeking was negatief. “Er werd ook vastgesteld dat er geen enkele verbinding was vanuit die ruimte naar de achterliggende magazijnen”, zo vertelde de aanklager. “De kapper wees ook meteen naar de conciërge, die alles over het pand in handen had.”

Uiteindelijk voerde de politie een nieuwe huiszoeking uit en vielen ze ook binnen in de achterbouw. Daar troffen de inspecteurs twee kweekruimtes met telkens 400 net geoogste planten aan. Door de vreemde elektriciteitsaftakking werden de inspecteurs ook naar het aangrenzende huis geleid. Daar vonden ze nog eens drie kweekruimtes met 375 planten in volle bloei.

Bulgaarse man

De vijftiger wees naar een onbekende, Bulgaarse huurder. Maar volgens de rechter is het duidelijk dat de 58-jarige Genkenaar betrokken is bij de plantages. Hij had als enige toegang tot de ruimtes, zijn financiële problemen waren een motief en zijn DNA werd in beide plantages aangetroffen. De man kreeg daarom een celstraf van 30 maanden met de helft uitstel en een geldboete van 12.000 euro, waarvan de helft effectief. Hij moet ook een winst van 50.000 euro ophoesten in de vorm van een verbeurdverklaring.

Door een DNA-match werd er ook een Poolse man aan de zaak gelinkt. Hij liet verstek gaan tijdens de behandeling van de zaak. Hij krijgt een effectieve straf van twee jaar en een geldboete van 8.000 euro. Hij moet een verbeurdverklaring van 10.000 euro betalen. De elektriciteitsmaatschappij krijgt schadevergoedingen van 12.800 euro en 5.300 euro voor de elektriciteitsdiefstallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer