© Jef Lingier

Clown Stef (60) geeft circusvak door aan dochter Fien (25): “Op podium staan met papa is mijn leerschool”

Hasselt -

Een bakker die zijn ambacht doorgeeft aan zijn kinderen, dat gebeurt wel vaker. Ook Stef Geers uit Hasselt (60) geeft zijn beroep door aan de volgende generatie, maar dan als circusartiest. Dochter Fien (25) neemt de fakkel over als clown.

Jef Lingier

Met zijn theater Muto, het ­Italiaanse woord voor doof, maakt Stef grappige voor­stellingen waarin niet gepraat wordt, een beetje geïnspireerd op de stomme films met Buster ­Keaton. Voor zijn nieuwste voorstelling staat Stef samen op de planken met zijn dochter Fien (25), die het vak van haar vader zal overnemen. Dat doen ze met een voorstelling met als thema het doorgeven van het vak aan de ­volgende generatie, in dit geval dat van clownerie.

“Dit stuk samen met mijn vader maken, is tegelijk mijn leerschool”, vertelt Fien. Ik studeerde sociaal-cultureel werk, ik heb dus geen circus- of theateropleiding gevolgd. Ik leer alles gewoon van mijn vader. In de zomer ging ik wel vaak mee met hem op tournee. Hij zette mij dan af op theaterfestivals waar ik de hele dag mocht rondhangen en al die internationale acteurs bezig zag. Al verstond ik er vaak geen snars van”, lacht Fien. “Toen ze 9 jaar was, zette ik Fien ’s morgens af in Londen aan het National Theater waar een groot festival bezig was”, beaamt papa Stef. “’s Avonds vond ze mij dan terug in de caravan. Zo ging dat. Ze was van jongs af aan gebeten door de microbe van het clowneske.”

Riksja te veil

Stef, die in Helchteren opgroeide, hangt al 31 jaar de clown uit op een artistiek creatieve manier. Hij trok met zijn theater zowat de hele wereld rond, van Europa tot ­Australië en Latijns-Amerika. Om het nieuwe stuk te bekostigen, organiseert hij vrijdagavond een veiling in de zaal van Villa Basta in de Vissersstraat in Hasselt.

“De Vlaamse overheid investeerde in ons stuk met een project­subsidie, maar dat volstaat niet”, vertelt Stef. “Zoals elke ondernemer moesten ook wij opzoek gaan naar eigen middelen. Daarom ­organiseren we die veiling. We ­veilen onder andere oude rekwisieten, decorstukken, kunst­werken van lokale kunstenaars en zelfs een Indische riksja. Veilingmeester van dienst is de bekende improvisator Alain Rinckhout. Het belooft niet alleen een opbod te zijn van oude voorwerpen, maar tegelijk een show van de ­veilingmeester.”

Inschrijven voor de veiling kan via de Facebook-pagina ‘Stef veilt’. Inkom: 5 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer