© Karel Hemerijckx
Corona kan ook opgespoord worden met zakdoeken
Papieren zakdoeken kunnen volgens een nieuwe studie van de KU Leuven de invasieve neuswissers om Covid-19 te traceren bij kwetsbare groepen vervangen. “Zelfs sequencen en dus zoeken naar varianten kan gewoon door iemand zijn neus te laten snuiten”, zegt Elke Wollants die mee aan het onderzoek werkte.
De kans is klein dat u het zelf nog nooit heeft moeten ondergaan: een PCR test. Ongemakkelijk, zeker voor kinderen en ouderen. Voor die specifieke groepen komen onderzoekers van de KU Leuven nu met een oplossing.
“Het is eigenlijk een simpele methode. We verzamelen zakdoeken in de klas of crèche en steken die in een grote spuit. We doen daar een zoutoplossing over en duwen de zakdoeken uit waardoor er vloeistof uitkomt. Die vloeistof kunnen wij vervolgens onderzoeken. Zelfs sequencen en dus zoeken naar varianten kan door iemand zijn neus gewoon te laten snuiten”, zegt Wollants. De bedoeling is dan om te zien welk virus de ronde doet.
Handig, snel en gemakkelijker dan een stok in de neus te proppen. Waarom werd dat dan niet in volle coronaperiode toegepast? “Het is een terechte vraag waarom we dat niet eerder gedaan hebben. We hadden eraan gedacht maar het was met de coronaperiode zo druk dat we geen wetenschappelijk onderzoek konden doen. We moesten een labo opstellen voor 7.000 stalen per dag, we waren niet bezig met wat we daarnaast nog allemaal konden doen”, legt Wollants uit.
Zelftest
Wie nog thuis zelftesten heeft liggen, kan best wel voor de traditionele methode kiezen in de neus. “Want een antigeentest wordt sneller beïnvloed door een zakdoek. Daarbij, zo’n test steek je niet even diep als een PCR-test, dus ik zie er het voordeel niet van in.”
Ook bij de dokter zullen patiënten nog steeds een wisser in de neus krijgen, waarschuwt Wollants: “Een wisser in de neus is nog steeds de meest efficiënte manier, ook voor het lab. We kunnen ook niet plots heel het systeem gaan veranderen.”
Daarom raden de onderzoekers het voornamelijk aan voor kwetsbare groepen. “Om toestanden zoals eerder, waarbij keelwissers gebruikt werden of mensen helaas gewond raakten, te vermijden.”
Volgens Wollants is er nog geen officiële regeling, maar scholen of woonzorgcentra kunnen wel beroep doen op het laboratorium als er zulke testen nodig zijn.
Hoofdpunten
Miljoenendeals, dure etentjes en 1.000 euro per uur voor zijn ex: het luxeleven van Tony Coonen
Genkse pizzabakker en drie andere vermeende leden van ‘ndrangheta overgeleverd aan Italië, advocaten in beroep
De Voorzorg liep bijna 3 miljoen euro mis bij vastgoeddeals van Tony Coonen
Van KRC Genk tot Champions League-winnaar? Terug naar de Genkse jaren van KDB: “De wereld kon hem gestolen worden”
Beste van Plus
Lees meer
Al 30 jaar aan de zijde van mensen in laatste levensjaar: “Waarom zou je geen Porsche mogen kopen als je binnenkort gaat sterven?”
COLUMN. “Achter de façades en gordijnen van Little Tokyo leeft nog oud verdriet”
Ministers Brouns en Somers slaan handen in elkaar: “Vlaanderen is aan een reorganisatie toe”
De mysteries van Vlaanderen: waarom Brel in Limburg zijn grote doorbraak kreeg