Gwenny en Marino verwelkomen hun 13de kind met de letters A, E, L en X: “Een verrassing, maar welkom”

Staden -

Marino Vaneenoo (41) en Gwenny Blanckaert (33) werden op donderdag 16 maart de trotse en gelukkige ouders van Laxe. Het koppel uit Staden had al acht meisjes vier jongens, en breidt hun gezin nu opnieuw uit met een zoontje. De pasgeborene kreeg zoals alle vorige kinderen een naam die bestaat uit de letters van het oudste kind Alex. “Als de tafel te klein wordt, halen we wel een nieuwe.”

Levi Verbauwhede

Het grote gezin woont in de Kleine Veldstraat in het centrum van Staden. Alex (15), Axel (14), Xela (13), Lexa (12), Xael (11), Xeal (10), Exla (7), Leax (6), Xale (4), Elax (3), Alxe (2) en Laex (1) kregen er met Laxe een broertje bij. Nummer dertien van de ‘Familie X’ zag op donderdag 16 maart het levenslicht in het Jan Iepermanziekenhuis in Ieper.

De laatste

Eind april vorig jaar verwelkomden Gwenny en Marino hun dochtertje Laex. Dat was toen de laatste telg van het gezin. “We dromen al van in het begin van twaalf kinderen”, zei mama Gwenny eerder. “Dat is een heel bewuste keuze, we hebben die beslissing gemaakt vooraleer we ons eerste kind hadden. Nu wordt het definitief ons laatste kind.”

(Lees verder onder de foto)

© rr

Maar daar besliste de natuur anders over. “Het was een verrassing, maar Laxe is meer dan welkom”, reageren de kersverse ouders. Ook de vier broers en acht zussen zijn blij met de komst van de nieuwe spruit. “Ze zijn net als wij enorm content en dragen goed zorg voor hem. Er was nog plaats aan tafel bij ons thuis, en anders halen we wel een nieuwe”, zegt Gwenny lachend.

Geen gekkenhuis

De kindernamen worden telkens gevormd met de letters a, e, l en x, vernoemd naar Alex, de stiefvader van Marino. Met onder meer Ealx en Exal zijn nog enkele lettercombinaties mogelijk. Maar nummer 13 is wel degelijk de laatste, volgens het koppel.

Papa Marino Vaneenoo werkt als arbeider in een nachtploeg en helpt zodra hij wakker is met het huishouden. Mama Gwenny werkt deeltijds om genoeg tijd over te houden voor het grote gezin. “Mensen denken vaak dat het heel chaotisch moet zijn met zoveel kinderen in huis, maar dat valt zeer goed mee. We voeden ieder kind op dezelfde manier op, ze zijn allemaal vrij rustig en het is hier nooit een gekkenhuis. Af en toe krijgen we hulp van familie of kan er iemand bij een vriendje of vriendinnetje gaan slapen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer