© BELGA

“Een laffe daad”: STVV-fan riskeert 10 maanden cel na trap in edele delen agent

Sint-Truiden -

Een supporter van STVV hangt een celstraf van tien maanden en drie jaar stadionverbod boven het hoofd nadat hij een spotter een pijnlijke trap verkocht. Het potje bij de jonge twintiger kookte over op 30 oktober 2020 tijdens de topper tegen Club Brugge.

Geert Houben

De verdachte daagde dinsdag tot spijt van de rechter niet op in de Hasseltse correctionele rechtbank. “Ik had hem graag enkele vragen willen stellen over de camerabeelden.”

Volgens de procureur ontstond tijdens de wedstrijd tumult in de sfeertribune op Stayen. Op beelden was te zien hoe een man zeer heftig reageerde. Een agent in burger, een spotter, moest een slag op zijn borstkas incasseren.

Twee toeschouwers probeerden de beschuldigde te bedaren, maar toch slaagde hij er nog in om een krachtige trap uit te delen. Een voltreffer. De agent ondervond een week lang last. Bij de uroloog werd een geknelde zenuw vastgesteld.

Kledij verwisselen

Volgens de procureur probeerde de verdachte ervandoor te gaan, verwisselde hij vier keer van kledij en trok een kap over zijn hoofd. Na de wedstrijd wist een politiepatrouille de twintiger op te pakken aan een café. De man ontkende alles. Hij stelde ook amper naar het voetbal te gaan, iets wat de stewards tegenspraken. “De verdachte heeft geen enkel schuldbesef. Hij is zo laf om een trap uit te delen en om niet naar de rechtbank te komen. Ik vorder tien maanden cel plus een stadion- en perimeterverbod van drie jaar. Als hij toch zo weinig naar het voetbal gaat, zal de man daar wel geen probleem mee hebben”, aldus de procureur.

Vrijspraak

Advocaat Roel Driessen ging voor de vrijspraak. De raadsman zaaide twijfel en verwees naar een chaotische situatie door rook op de tribunes door Bengaals vuurwerk. “Bovendien kon het slachtoffer tijdens de fotoconfrontatie niet met zekerheid zeggen dat het de beschuldigde was die stampte. Daarnaast liepen op de tribune heel wat supporters rond in dezelfde donkere kledij. Ook zijn er de verklaringen van de stewards die niet alle twijfel uitsluiten.”

De procureur vroeg om rekening te houden met de getuigenissen van andere agenten. “Ze hebben hem op een beenlengte afstand gezien.” Ook de rechter stelde zich vragen. “Op de beelden is te zien dat de man heel hevig supportert. Iemand die amper naar het voetbal gaat, doet dat toch niet.”

Vonnis op 25 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer