© Zweedse douane

Genks koppel opgepakt voor wapensmokkel in Zweden: vrouw verstopte twee pistolen in haar beha

De Zweedse douane betrapte in december 2022 de Genkse Arzu S. en haar echtgenoot Gürkan D. toen zij vijftien handvuurwapens het land probeerden binnen te smokkelen. De vrouw had zes wapens in haar lingerie verstopt. Ze riskeren nu een zware celstraf. De familie vangt hun drie kinderen op.

tg/ppn

De douaniers betrapten het koppel bijna vier maanden geleden tijdens een routinecontrole op de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden, bekend van de televisieserie The Bridge. Dat nieuws werd nu de wereld ingestuurd.

Bij het toekomen van het paar aan de douanepost besloten de lokale autoriteiten om de auto met Belgische nummerplaat te controleren. Toen ze werden tegengehouden op de grens van beide landen verklaarden de Genkse veertigers Arzu S. en Gürkan D. dat ze onderweg waren naar een bruiloft in Stockholm. Maar de douane-inspecteurs kregen al snel argwaan. Zo konden ze niet onmiddellijk vertellen om wiens huwelijksfeest het dan wel ging. Ook vreemd was het feit dat de vrouw geen bagage had meegenomen.

Lingerie

Daarop besloten de douaniers om hen te fouilleren en hun auto te doorzoeken. Arzu S. bleek maar liefst zes handvuurwapens onder haar kledij verstopt te hebben. “Ze stak de pistolen in haar lingerie. Twee geweren zaten in haar beha en vier exemplaren zaten in haar slipje verscholen”, vertelt Kristian Johansson, hoofd van de Zweedse douane-eenheid in kwestie.

(Lees verder onder de grafiek)

Bij het controleren van de auto signaleerde de drugshond ter hoogte van het dashboard een probleem. Het werd opengehaald en zo ontdekten ze nog eens acht pistoolgrepen en één compleet vuurwapen achter het dashboardkastje. De ruimte bleek speciaal voor het verborgen transport gemaakt. Achter de autoradio zaten nog eens acht geladen wapens verstopt. In totaal werden zo vijftien pistolen bovengehaald. Het gaat om 9mm’s van de Amerikaanse fabrikant Springfield en pistolen van HS Produkt uit Kroatië. Zij fabriceren hetzelfde type wapen in een licentieovereenkomst met Springfield. “Dit is een ongewoon grote inbeslagname. We zijn trots dat we konden verijdelen dat deze vijftien wapens ons land binnenkomen waar ze in handen vallen van criminele bendes”, reageert Johanssen.

© Zweedse douane

(Lees verder onder de foto)

42 patronen extra

Chauffeur Gürkan D. verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij de wapens in Duitsland had opgepikt en de levering bestemd was voor iemand uit het Zweedse Stockholm. Zijn vrouw, Arzu S. vertelde dat ze niet wist waarvoor de wapens dienden en dat het haar partner was die gevraagd had om de wapens onder haar kleren te verbergen.

Het koppel uit Genk werd gearresteerd en zit sindsdien vast in de gevangenis in Zweden. Vlak na de feiten lichtten de lokale autoriteiten de Belgische politie en het gerecht in. “We zijn kort na de feiten in kennis gesteld. Op vraag van de Zweden heeft de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Limburg enkele onderzoeksdaden, waaronder een huiszoeking, verricht. De opgeleverde informatie en gegevens werden uitgewisseld. De FGP volgt de zaak verder op”, aldus Marijke Teunis, woordvoerder van het Limburgse parket.

Het telefonieonderzoek leverde onder meer informatie op over (nakende) wapentransacties. Er werden berichten en foto’s uitgewisseld. In het huis van de gearresteerde Genkenaren werd nog meer munitie aangetroffen. Het gaat om 42 patronen die in een doos opgeborgen lagen.

Zeven jaar cel

Het Genkse koppel wordt vandaag beschuldigd van wapensmokkel. Over de ware toedracht is weinig geweten. Het motief of de plannen die ze met de wapens hadden is nog een vraagteken. Het Zweedse gerecht hoopt dat het proces hierover meer klaarheid kan scheppen.

De veertigers riskeren een zware straf. Aan de beschuldiging hangt een veroordeling vast van minimaal 4 tot maximaal 7 jaar opsluiting. De officier van justitie in Zweden wil het echtpaar na het uitzitten van hun straf het land uitzetten en hen voor vijftien jaar de toegang ontzetten. Beiden pleiten schuldig voor de smokkel. De uitspraak moet nog volgen.

Drie kinderen

Het ziet er dus niet naar uit dat ze snel naar huis komen. Dat is een zware dobber voor de achtergebleven familie. Zij vangen sinds de arrestatie van Gürkan D. en Arzu S. de drie kinderen van het echtpaar op. Het gaat om twee tienerzonen en een jonger zusje. De familie D. wordt een goed geïntegreerd gezin genoemd die in Genk hun leven uitbouwden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer