© BELGA

Clubs krijgen meer compensatie voor afstaan internationals na nieuw akkoord met FIFA

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met de ECA, de associatie van Europese voetbalclubs. Dat gebeurde maandag tijdens de 29e algemene vergadering van de ECA, waarop het aantal leden van 240 naar 330 uitgebreid werd. De nieuwe overeenkomst tussen de FIFA en de belangenbehartiger van de grootste voetbalclubs van Europa loopt tot en met 2030.

Bron: BELGA

“Dit is een belangrijke dag voor de toekomst van het voetbal en zijn stabiliteit op de lange termijn. We zijn erg blij om onze samenwerkingsovereenkomst met ECA, een belangrijke stakeholder die clubs uit heel Europa vertegenwoordigt”, aldus FIFA-voorzitter Gianni Infantino. 

“De fundamentele overeenkomst erkent de centrale rol van clubs in het voetbal wereldwijd. Ze zorgt ervoor dat ze voldoende betrokken zijn bij beslissingen die hen beïnvloeden”, klonk het bij ECA-voorzitter Nasser al-Khelaifi.

Met het ondertekenen van de overeenkomst zijn de clubs akkoord gegaan met de internationale wedstrijdkalender. Eén van de wijzigingen die de FIFA doorvoerde, is uitbreiding van het WK voor clubteams vanaf 2025. Daaraan zullen 32 clubs deelnemen, waarbij twaalf Europese. Op het WK voor landenteams is het aantal deelnemers naar 48 opgekrikt.

© AFP

De clubs zullen dus bijgevolg meer spelers naar hun nationale selectie zien trekken. De Europese Voetbalfederatie UEFA betreurt de zwaardere kalender en het verhoogde risico op blessures, maar de ECA gaf dus zijn fiat. Voor het afstaan van internationals tijdens wereldkampioenschappen zullen de clubs dan ook een aanzienlijk hogere compensatie krijgen. Voor het WK van 2026 in Noord-Amerika maakt de FIFA daarvoor 355 miljoen dollar (329 miljoen euro) vrij. Voor de WK’s van 2018 en 2022 was dat nog 209 miljoen dollar (194 miljoen euro).

De overeenkomt voorziet ook een jaarlijks treffen tussen de winnaar van de Europese Champions League en de winnaar van een intercontinentaal play-off-toernooi. Een WK vroor vrouwenclubs wordt eveneens in de steigers gezet.