Poetin is er nog altijd van overtuigd dat Rusland de oorlog kan winnen.© AP

Succesvolle Oekraïense tegenoffensieven overtuigen Poetin niet om te onderhandelen

Volgens Amerikaanse experts overtuigen de succesvolle tegenoffensieven van Oekraïne de Russische president Poetin niet om te onderhandelen. Hij zou nog altijd geloven in een volledige overwinning.

Nienke WensveenBron: Institute for the Study of War

Volgens de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) is Poetin ervan overtuigd dat hij de oorlog in Oekraïne nog steeds kan winnen. Ofwel door Oekraïne militair te veroveren, ofwel na een overgave nadat het Westen is gestopt met Oekraïne te steunen. De succesvolle tegenoffensieven van Oekraïne in Charkov en Cherson hebben de Russische president niet van mening veranderd.

Poetin zou volgens de ISW zelfs extra moeite doen om te zijn leger klaar te maken voor een langdurige oorlog. Zo begon hij in de herfst van 2022 met de mobilisatie van 300.000 extra reservisten. Ook zijn er 40.000 gevangenen gerekruteerd voor Wagner. En met zijn toespraak zaterdag waarin de Russische president aankondigde dat er tactische kernwapens in Wit-Rusland komen, zou hij volgens de denktank nog een stap verder gaan.

LEES OOK: Rusland gaat tactische kernwapens plaatsen in Wit-Rusland: “We hoeven ons niet te bang te laten maken” (+)

Noodzakelijk, maar niet voldoende

De ISW denkt dat meerdere succesvolle Oekraïense tegenoffensieven noodzakelijk zijn om Poetin te overtuigen om wel te onderhandelen. Maar dat alleen is volgens de denktank niet voldoende. De president zou ook niet bereid zijn om “militaire omstandigheden te creëren die gunstig genoeg zijn voor Oekraïne en het Westen” om vrede te bespreken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer