Na Gent-Wevelgem bood de veelbesproken zetel zelfs even plaats aan vier personen.© Sporza

Het verhaal achter de beruchte zetel waar Wout van Aert al twee keer in mocht zitten na de koers: “Wellicht tegen de Ronde een bredere zetel”

Eerst na Milaan-Sanremo en afgelopen zondag ook na Gent-Wevelgem: tot twee keer toe werden de drie ‘gelukkigen’ in afwachting van de podiumceremonie in een veel te krappe lederen fauteuil gepropt. Tot jolijt van de wielerfans en ook een beetje van de renners. Maar wat is het verhaal achter die intussen wereldberoemde tweezitter?

Guy Van Den Langenbergh

Gent-Wevelgem is een organisatie van Flanders Classics. En dus bellen we eerst met CEO Thomas Van Den Spiegel in de hoop dat hij voor verduidelijking kan zorgen. Hij bevestigt dat het wel degelijk om dezelfde lederen fauteuil gaat. “Wij huren onze podiumtrailer bij het Nederlandse bedrijf Movico”, klinkt het. “Zij werken niet enkel voor ons maar ook voor RCS, de organisator van Milaan-Sanremo, of voor Tour-organisator ASO. Net als iedereen heb ook ik vastgesteld dat het om dezelfde trailer ging met hetzelfde meubilair.”

Boven Gent-Wevelgem, onder Milaan-Sanremo. Zelfde fauteuil, andere emoties.

Eyecatcher in het meubilair is een eenvoudige lederen tweezitter waar drie renners in moeten plaatsnemen. En dat zorgde zondag alvast voor hilarische beelden. “Het levert inderdaad goede televisie op”, bevestigt Van Den Spiegel. “Maar misschien moeten we eens met Movico praten over een iets breder exemplaar. Zondag, bij de aankomst van de Ronde in Oudenaarde, zal hij er weer staan. Ik ga intern eens polsen of we actie moeten ondernemen.” (lacht)

De renners zelf zagen er de fun wel van in. Voor Van Aert was het na zijn derde plaats in Sanremo al de tweede keer dat hij zich mocht laten neerploffen. Van Den Spiegel: “In Wevelgem was er geen probleem. Laporte had gewonnen, Wout had zijn ploegmaat laten winnen en voor Vanmarcke voelde die derde plaats als een zege. Iedereen blij, dus. Maar in Sanremo leek niet iedereen even content. Meteen na de aankomst probeer je dan toch even je emoties te verwerken en dat lukt niet zo goed als je in een zeteltje wordt gepropt met je grootste concurrenten.”

  Hallo Movico?

  En wat vinden ze bij Movico, wat is afgeleid van mobile visual communication? Het Nederlandse bedrijf specialiseert zich al bijna dertig jaar lang in mobiele units zoals het podium dat zowel in Sanremo als Wevelgem werd opgesteld. Enter Stefan Aspers, chief commercial officer van het bedrijf. “Eerlijk, we werken al jaren met die fauteuil”, kunnen ze er ook in het Brabantse Deurne om lachen. “Alleen gaan er sinds dit seizoen ook camera’s mee backstage. Via de sociale media worden die beelden razendsnel verspreid.”

  Voor twee personen is er wel voldoende ruimte.© Jumbo-Visma

  En er wordt ook om gelachen. “Bij ons op het bedrijf was het vanochtend alleszins een gespreksonderwerp bij de koffie”, grinnikt Aspers. “Een collector’s item wil ik het nog niet noemen, maar ik heb intussen ergens ook al foto’s gezien van T-shirts met die foto van de fauteuil na Milaan-Sanremo. We hadden nooit verwacht dat dit bankje deze aandacht zou krijgen. Vraag me niet naar het merk. En wat hij gekost heeft, kan ik evenmin zeggen. Maar ik weet wel dat ie bij ons in de directiekamer heeft gestaan. Dus goedkoop zal hij niet zijn.”

  “Of we een bredere sofa kunnen maken? Dwars door Vlaanderen komt wat snel, maar voor de Ronde hebben we nog wel wat respijt”

  Stefan Aspers - Movico

  Thomas Van Den Spiegel vroeg zich af of er misschien een iets bredere variant kon worden gezocht. “Ik heb zijn tweet ook gelezen”, grinnikt Aspers. “Laat het me zo zeggen: Dwars door Vlaanderen komt wat snel, maar voor de Ronde van Vlaanderen hebben we nog wel wat respijt. Wij wisten trouwens niet dat er telkens drie renners in dat zeteltje werden geplaatst. We hebben vier zulke podiumtrailers en of daar een fauteuil in meegaat en hoe die gebruikt wordt, dat is afhankelijk van de klant.”

     Aangeboden door onze partners
     Aangeboden door onze partners

     Lees meer